Манолова във Варна: В случая "Пикадили" могат да се видят всички пробойни в законодателството

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:35 / 02.08.2017
2599
Мая Манолова обяви пред журналисти, че ще се срещне с представители на инициативния комитет на работещите в "Пикадили" . Става дума за около 700 души, на които все още не са изплатени заплатите, съобщава Черно море.

"Първоначално имаше проблем да бъдат прекратени трудовите правоотношения на работниците, защото ръководството беше изчезнало, а предприятието беше заложено към банка, която не осигуряваше достъп до документацията", уточни Манолова. 

"Имаше жалби при които жени не могат да си получават майчинските, болничните, обезщетенията. С тези проблеми се справихме, но собствениците на "Селект Трейд" ЕООД висят с неплатени заплати към своите служители."

"В тази история могат да се видят всички пробойни в българското законодателство", заяви омбудсманът и уточни, че е изключително важно да се промени законодателството, което регламентира как работи фондът за изплащане на обезщетения на работници от фалиращи предприятия.

"В момента законът е написан така, че има събрани 250 млн. лв. в този фонд, но никой не може да получи дължимите му средства. Средно годишно се изплащат едва по 1 млн. лв."

"Има един абсурден срок, заяви Мая Манолова, който е записан в този закон, според който, за да можеш да кандидатстваш за средства от фонда, които да ти възмездят неполученото възнаграждение от фалиралия работодател трябва да има 3-месечен срок между прекратяване на трудовото правоотношение и започване на производство по несъстоятелност срещу фирмата с решение на съда. Работникът реално не може да подаде молба за започване на производство по несъстоятелност. Той трябва да чака добрата воля на някой кредитор да започне производство, за да може да се включи в тези срокове."

Предложението на омбудсмана този срок да бъде удължен на 12 месеца е било коригирано от депутатите на 6 месеца, с което според Манолова нищо не се решава.

"Ако тази поправка от 12-те месеца бъде направена, работниците от "Пикадили" ще могат да си получат обезщетенията в размер на 6-месечни неплатени заплати от фонда за гарантиране на вземанията", уточни Мая Манолова.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).