Манов: Защо ще им пълним гушите на ОМV, с преобладаващо държавно участие на Австрия, която не иска да ни пусне в Шенген

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (2)
10:47 / 12.07.2023
959
Защо България се насочва да вкарва пари в шелфово сондиране в офшорни зони, при положение, че от 12 години имаме доказани 480 млрд. куб. м природен газ на територията на страната ни, където сондирането е много по-лесно и много по-евтино. Имаме доказани извлекаеми запаси. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" енергийният експерт Красимир Манов по повод информацията за TOTAL и OMV, които обявиха техния проект за търсене на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море. Стана ясно, че се очаква да намерят газ в източния край на блока, който ще позволи добив на 13 млрд. куб. м газ на година. А енергийната парламентарна комисия подготвя проект за решение на Народното събрание, с който да бъде възложено на министъра на енергетиката да уговори участието на България като трети партньор в консорциума, който ще търси нефт и газ в Черно море.

"Защо ще им пълним гушите ние на ОМV? ОМV е компания, която е с преобладаващо държавно участие на държавата Австрия. И държавата Австрия не иска да ни пусне в Шенген. Защо ние ще се включваме там и ще им плащаме пари? Не може да се направи никаква оценка за включване като акционер от страна на държавата, докато не видим резултатите от сондирането, а такива резултати няма. Ами, ако сондажите се окажат провалени, нерентабилни или сухи - какво правим тогава? Всичките тези пари отиват на вятъра. Нека да си ги оставим да си сондират в шелфа, да видим какво ще изкарат. Така или иначе, държавата ще получава 30% концесионна такса от добива. Това е нероден Петко, говорим за период след 10-15 години, изключително сложна дейност и да е положителен резултатът, добивът няма да бъде по-рано от 10-15 години. При положение, че ние имаме доказани запаси на територията на България в областите Враца, Монтана, Плевен и Ловеч, прословутата Етрополска свита, находище “Спасово" - защо не добиваме газ от там, а ще търсим в шелфа. Оставете го шелфа има богати световни корпорации, те да си поемат риска и да видим какво ще направят, но досега нищо не са направили. То затова и Repsol се изтегли. И е прав Илиян Василев като казва на Добрев: "Рибата е в морето, ама ние слагаме тигана", обясни Красимир Манов.

Според енергийния експерт първото и най-важно нещо е да бъде премахнат мораториума от Народното събрание, който не позволява да разработваме собствените си находища.

"Tова, което се случва е слугинаж на чужди хора и държави. Той Левски на времето затова е казал: "Искам да се освободим сами, защото този, който ще ни освободи, той ще ни пороби". Трябва да дойдат хора, които да гледат България на първо място, българският интерес. Имаме си собствени находища, защо ще ходим да се завираме, да правим някакви други схеми.", категоричен беше Манов.

Виж коментарите (2)

Още по темата (260):
03.04.2024 Гуцанов: Провал е най-меката дума, която можем да използваме, когато става въпрос за енергийната ни политика
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
03.02.2024 Илиян Василев: Докато "Булгаргаз" не се приватизира, той постоянно ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи, "Булгаргаз" е в катастрофално положение
09.01.2024 Експерт: Притеснително е, че нямаме план Б за енергетиката, седим по средата на нищото
10.12.2023 Вучич, Радев, Алиев и Жиофре дадоха старт на междусистемната газова връзка Сърбия-България
Още новини от Национални новини:
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохемато...
След потопа в Плевен: 400 болни и възрастни, голяма част от които...
"Медицински надзор" потвърди, че 104-годишната жена, изписана от ...
Борисов: Ние доказахме, че другите са аматьори, за мъка на технит...
Димитър Главчев и ръководената от него делегация се поклониха на ...
В Сливен: Близо 50 деца от детска градина в града са с хранително...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).