Манушев: Със спекулации за мобилизация в страната всяват страх сред хората

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:07 / 02.02.2015
753
Народният представител от ГЕРБ-Варна Пламен Манушев определи коментарите за мобилизация в страната като абсолютна спекулация.

"Съгласно законите мобилизация не може да има в България, докато не се обяви военно положение или положение на война. Това става с решение на Народното събрание или с Указ на Президента, ако са налице съответните причини", разясни Манушев на пресконференция във Варна.

По думите му спекулациите се създават от политическа сила, която явно цели да всява смут и страх сред хората или работи в полза на чужди интереси.

Народният представител бе категоричен, че няма основания за напрежение или опасност да участваме във война.

"В случая се бъркат понятията. Не става въпрос за мобилизация, а за военен отчет. Това е напълно рутинна дейност, която се извършва през цялата година и е свързана с опресняване на състава на военновременните формирования. Хората, които напускат България за определен период от време, са длъжни да информират Военните окръжия, за да се попълни състава", обясни Пламен Манушев.

В качеството си на вицеадмирал о.р. той се позова на Закона за резерва и Закона за отбраната и въоръжените сили, където съответните процедури са детайлно описани.

Във фокуса на пресконференцията, в която се включиха и народните представители Красимира Анастасова, Павел Христов, Руслан Тошев и Нели Петрова, бяха и наводненията след вчерашните проливни дъждове. Варненските депутати се ангажираха да съдействат за възстановяването на пострадалите населени места на територията на областта.

"Поддържаме непрекъсната връзка с Областната администрация и с представители на местната власт в общините Аврен, Аксаково, Дългопол и Провадия, където вчера паднаха обилни валежи. Положението е тежко, има евакуирани семейства, но се предприемат действия по отводняване и нормализиране на ситуацията", обясни народният представител Павел Христов, който е и административен секретар на ПП ГЕРБ-Варна.

Пламен Манушев допълни, че по покана на областния управител вчера е присъствал на заседание на Областния щаб за защита при бедствия, аварии и катастрофи и е останал впечатлен от неговата работа и създадената организация, в това число и от страна на местните власти.

"Благодарение на дейността на щаба във Варненска област не са допуснати човешки жертви и сериозни материални щети. Помощта на държавата беше налице. Сега предстои да се оценяват щетите, за да се получат средства за обезщетение или за извършване на необходимите ремонти", уточни Манушев.

По думите му все по-често ни връхлитат природни стихии, затова трябва да се работи върху нов закон за управление при кризи или поправка в закона за защита при бедствия, аварии и катастрофи.

"Целта е да се подобри подготовката за реакция при бедствени ситуации както на държавните и общинските администрации, така и на населението", мотивира се народният представител от ПП ГЕРБ-Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Отпускат първоначално 100 млн. лева за изграждането на Национална...
Уникален случай за българите: Имат собствено жилище, но въпреки т...
Главчев за разчистването на терена за детската болница: Изпълните...
Енергийният министър: Ядрената енергетика остава основен приорите...
Митничари пипнаха македонец с 21 кг. амфетамин на ГКПП "Гюешево"
Някои държавни служители взимат заплати от над 6000 лева – вижте ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).