Марая Цветкова, "Конрад Аденауер": И в банановите републики не гласуват с различна технология на първи и на втори тур

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:13 / 06.11.2023
1187
Очакванията на адекватните хора не се разминават с реалността на тези избори, но на онези, които се самозаблуждават се разминават рязко. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Марая Цветкова, част от екипа на фондация "Конрад Аденауер". "В крайна сметка партиите трябва да имат ясна преценка за това до къде им стигат силите и как те да подобрят резултатите си, а не да дават едни празни заявки, които в крайна сметка не се изпълняват. Визирам най-вече онези обещания, че моделът ГЕРБ на местно равнище ще бъде изтърбушен, няма да го има и ще бъде спрян. Това не се случи отново и в крайна сметка, от гледна точка на самата партия ГЕРБ те удържаха този натиск въпреки, че загубиха няколко областни града", каза Цветкова.

"За мен е изключително странно, може би сме единствената държава, която гласува с различна технология на първи и на втори тур. Това, може би и в банановите републики го няма. Тези избори не минаха под руслото на една честна конкуренция, а бяха атакувани от всякакви партии, институции и дори от гражданите, които в крайна сметка в огромната си част не гласуваха. Тези избори, независимо от партийните резултати, са една много голяма червена точка за демокрацията в България. Защото доскоро можехме да кажем, че нещо фасадно има, че има някаква наченка, че можем да залъжем държавите, които следят изборите в България. В момента това някак си ми се струва нелепо да го твърдим, поради простата причина, че ние чисто организационно не се справяме с тези неща", добави Марая Цветкова.

Според нея, имаме една доста оспорвана ЦИК. Предстои да видим дали изобщо някоя от партиите ще посмее да иска касиране на изборите. Лично тя смята, че няма да се стигне до това.

"Но така или иначе, отново имаше онези съпътстващи проблеми, които винаги имаме, но вече на N-та степен, и това не ми харесва, като един млад човек в България", дказа още политолотът Цветкова.

Цоня СЪБЧЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (633):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
11.03.2024 ГЕРБ печели изборите в село Житница, община Провадия
27.02.2024 Кметът на Варна: По време на кампанията ми към мен имаше многократни
кибератаки
23.02.2024 Бойко Борисов от Варна категоричен: Портних повече няма да се меси
16.01.2024 Момчето, което показа мускули докато се брояха бюлетини, не получи
заплащане
15.12.2023 Кметът Коцев в първия си брифинг за медиите: Бе динамичен месец
Още новини от Национални новини:
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй
Край на прохладното време
Николай Марков категоричен: България трябва да спре военната си п...
Тагарев: Румен Радев се присъедини към скептиците в Б9, които зач...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).