Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мариана Александрова: Страдащите от диабет си пращат инсулин един на друг
Автор: Екип Varna24.bg 14:45 / 13.09.2023Коментари (0)648
©
Стига се до момента, в който страдащите от диабет си препращат инсулин един на друг или ходят до Турция да си набавят нужните количества. Липсата на лекарства за хората, страдащи от диабет у нас, става хронична. Това каза Мариана Александрова, преседател на Сдружение "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром“, в предаването "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

Най-често от недостига страдат малките населени места и това е проблем, който се обсъжда непрекъснато в специализираните групи в социалните мрежи, поясни Александрова. "Представете си село, в което има една или две аптеки и където в нито една от двете пациентът не може да намери лекарството "Трезиба“ или друг медикамент, касаещ диабет, преддиабетно състояние или метаболитен синдром. Къде да отиде този човек – тръгва по други населени места и пак не е сигурен, че ще открие лекарството. Обикаля и търси“, поясни ситуацията Александрова.

От фирмата вносител твърдят, че "Трезиба“ е внасян редовно. Още обаче има реекспорт на инсулин и оттам може да се получава недостигът на лекарства, разсъждава председателят. Според нея е възможно да липсва баланс в подаването на количествата от складовете към аптечната мрежа. По думите й, по-скоро реекспортът е причината конкретно за недостига на инсулин.

Александрова разясни, че има статистика колко души у нас страдат от диабет и подобни състояния. Тя дори е разпределена по общини с цел да се направи добро планиране при разпространението на лекарства. То обаче не се случва.

По думите й е рисковано човек, страдащ от диабет, да сменя инсулина си, защото винаги в такъв случай трябва наново да изчислява единиците, подходящи за него. Организмът има нужда да свикне, това не е автоматичен процес и затруднява поддържането на тялото, казва още Александрова. Освен това при смяна на марката лекарство е задължителна консултацията с личния лекар и с ендокринолог, напомня тя. Това допълнително забавя лечението.

"Трябва да се променят наредбите и инсулините трябва да минат в по-различна категория лекарства. Не трябва да се разрешава реекспортът им. Те са животоподдържащи лекарства“, припомня събеседникът.

Може да улесни процесът на достъп до лекарства в списъка на Здравната каса. "Засега сдруженията само предлагат, но институциите не отговарят конструктивно. Сякаш има дефект в диалога“, даде оценка Мариана Александрова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: