Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мариана Банчева: Все повече територии ще стават негодни за обитаване
Автор: Харитина Агопян 10:44 / 25.03.2024Коментари (0)1263
©
Климатичните мигранти се реалност и това е бъдещето на световната миграция – това е неизбежно, тъй като все повече територии ще стават негодни за обитаване. Климатичните промени са били поводи за възникване или загиване на империи“. Това каза образователният експерт Мариана Банчева в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Тя разказа за конференцията "Променяме се с климата“, в която участва. Тя се провежда на национално ниво. Идеята на проекта е да създаде достъпни и полезни ресурси, които да се ползват за обучението, свързано с климатичните промени, уточни Банчева.

"Информационният и образователен портал КЛИМАТЪТ е създаден именно с цел да образова родители, учители и ученици по темата за климатичните промени. Става дума за информация, която да се ползва във всякакви варианти на задължителната, профилираната или избираемата подготовка. Той може да се ползва и за осъществяване на самостоятелни граждански инициативи за опазване на околната среда“, уточни Мариана Банчева .

"Създадохме и обучителни програми за учители с няколко фокуса. Те са влиянието на климатичните промени върху околната среда, върху здравето и икономиката. Още подценяваме ефекта на повишаването на глобалната температура върху нашето здраве, но той е изключително сериозен“.

УНИЦЕФ излезе с анализ на начините, по които климатичните промени засягат живота на огромни групи деца по света. В края на миналата година световните политически лидери се съгласиха отново, че климатът е глобален въпрос, на който трябва да обръщаме внимание, припомни Банчева. "Проектът позволява на децата активно да участват в прилагане на изследователския подход към климата. 25 образователни институции се включиха в инициативата“, разказа още образователният експерт.

Образователен модул в рамките на проекта включва 14 образователни сценария и 200 дейности, които учителите могат да практикуват с учениците си относно горите, селското стопанство, туризма, водните ресурси, градската среда – все аспекти, свързани с климата. Той запознава учениците с мерките за борба с последиците от климатичните промени, които се предприемат на световно ниво, поясни Банчева. Обучителни видеа се ползват като стимулиращ материал, който да провокира интереса към темата климат.

"Може ли отделният човек да направи нещо в борбата с климатичните промени? Всеки трябва да си зададе този въпрос. От 263-ма обучени учители в рамките на проекта нямаше обучение, в което хората да не кажат "Научих нещо, което не знаех до този момент“. Лошите неща се случват не заради действията на лошите хора, а заради бездействието на добрите, казва Айнщайн“, припомни образователният експерт.



Още по темата: общо новини по темата: 442
25.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: