Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мариана Кукушева: Не се очакват сътресения по отношение цената на хляба през новата година
Автор: Йоланда Пелова 09:04 / 09.01.2023Коментари (0)1001
©
Към момента нямаме притеснения по отношение качеството и количеството зърнена реколта, която се очаква да приберем. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Мариана Кукушева – председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. "Затоплянето е частично изненадващо. Миналата година първата десетдневка на м. Януари пак беше топло, но в момента есенниците се развиват много добре. Очакването за сняг всъщност ще развие нормалните биологични процеси в растенията и няма за какво да се притесняваме“.

По отношение цената на зърното, за първи път от толкова години, тя е стабилна. "Цената е сравнително по-ниска, спрямо цените на зърното от м. Март-април 2022 г., но няма очаквания за трусове, защото в света има достатъчно пшеница. Когато не се променя цената на основната суровина не можем да гадаем и няма как да очакваме, че ще има промяна в цената на хляба. Цената на хляба и тази година отново ще бъде без ДДС и това е изключително важна социална мярка, взета от всички политически сили в страната. Това е най-социалната мярка, защото тя опира до джоба на всеки български потребител. Не се очакват сътресения по отношение цената на хляба“.

Стабилността на цената на хляба е от достатъчното количество зърнена реколта, второ – от отшумялата пандемия, допълни Кукушева. "Трето нещо – субсидиите от държавата по отношение цената на енергията. И четвърто, пазарът отся нестабилните играчи.“

България е традиционен, голям производител, даже ние сме на първо място в света по производство на пшеница на глава от населението и това обезпечава нашата продоволствена сигурност, категорична е Кукушева. "Това ни прави силни, защото изнасяме пшеница. Това ни прави независими в огромна степен, защото в България не се случи онази продоволствена криза, която преживяха развитите европейски държави.“

Основно предизвикателство е отново да продължим да следим пазара, за да няма злоупотреба и изкривени търговски практики, заяви Кукушева. "Много важна наша задача е да продължим да отстояваме категоричното правило, че ДДС се плаща винаги от крайния потребител, т.е. нулевото ДДС се отразява върху крайната цена. И да продължим да защитаваме интересите на бранша на национално и законодателно ниво, да се борим със сивата икономика, която чувствително намаля, благодарение на нулевото ДДС, което се внесе в хляба“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: