Мария Габриел на среща с Виктория Нюланд

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:26 / 22.09.2023
645
В Ню Йорк се организира среща на и.д. заместник държавния секретар Виктория Нюланд и външните министри на страните от Б9. Букурещката девятка - Б-9, е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността с участието на България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форумът идентифицира приоритети на трансатлантическото партньорство, европейската сигурност и партньорството ЕС-НАТО, съобщават от МВнР.

Сред основните теми на срещата бяха продължаване на подкрепата за Украйна, задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността, противодействието на хибридните анти-ЕС и анти-НАТО атаки и дезинформацията, важността на Черноморския регион, включително инициативата “Три морета". Засягайки въпроса с продоволствената сигурност, вицепремиерът Мария Габриел изтъкна, че България е взела трудно решение относно отмяната на забраната за внос на зърно от Украйна. “Сега е важно новият план за действие, регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна да функционира ефективно", посочи Мария Габриел.

“По-добрата подготовка за справяне с хибридни заплахи и споделянето на опит и знания между партньорите са ключови. Това е целта и на Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки, на който България вече е член. Сътрудничество с центъра може да се търси и в контекста на усилията на НАТО", каза още в изказването си вицепремиерът Габриел. Тя се спря също на инициативата “Три морета", като подчерта стратегическата важност на подобряването на свързаността в региона.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Национални новини:
От началото на годината: 27% по-малко загинали по пътищата, спрям...
Васил Велев за увеличението на пенсиите: Държавата пари няма – тя...
Славчо Атанасов: Цар Фердинанд няма място в България
Две баби на преклонна възраст се сбиха, едната попадна в болница
Бивш икономически министър изненада всички: 1 януари 2025 г. е вс...
Клиентите на тази банка ще трябва да подменят картите си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).