Мария Габриел се похвали: Ще имам бюджет от 100 млрд. евро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
17:25 / 10.09.2019
1069
Това, което успяхме да направим в цифровизацията, сега има шанса да получи ново измерение, можем да надградим. Това заяви Мария Габриел, за която по-рано днес стана ясно, че е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта.

"Давам конкретен пример – направихме дигиталните иновационни хъбове. Целта е те да бъдат във всеки регион в Европа. Моята цел е дигиталният иновационен хъб да бъде място, където всеки може ще може да получи достъп до цифрови умения и знания", каза още тя. 

"Новият ми ресор в ЕК "Иновации и младеж" е признание за България", заяви тя пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения "златен триъгълник": наука, бизнес и образование.

"Много голяма и смела амбиция е високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор "Цифровизация". Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата "Хоризонт 2020", добави още тя. Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата "Европа", предаде "Блиц".

"Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след "Земеделие" и "Кохезионна политика". И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност", добави още българският еврокомисар.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Meteo Balkans: Идват нови валежи. Има риск от наводнения, това мо...
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Рибарите по морето са много притеснени
Д-р Аспарух Илиев от Берн: Спрете с целуването на бебето и струпв...
Студентски стол в голям наш град стана хит: Предлага салата за 1,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).