Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Габриел се срещна с представители на Близкия изток и Северна Африка
Автор: ИА Фокус 22:30 / 14.08.2023Коментари (0)681
© МВнР
На 14 август 2023 г. вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Мария Габриел участва в работен обяд с акредитираните в България ръководители на дипломатически представителства на държавите от региона на Близкия изток и Северна Африка (БИСА), информираха от пресцентъра на МВнР. Обядът бе организиран по инициатива на групата на посланиците от района на БИСА и бе под домакинството на Н.Пр. г-н Халед Факих – посланик на Кралство Саудитска Арабия в България.

В хода на дискусията бяха засегнати редица значими въпроси в сферата на двустранните отношения на България с държавите от този стратегически значим район, както и актуални теми от регионалната проблематика. Подчертана бе важността за българското правителство от по-нататъшното задълбочаване и надграждане на сътрудничеството с държавите от региона на БИСА, които България разглежда като значими партньори – както в национален, така и в общоевропейски план.

Вицепремиерът Мария Габриел отчете наличието на значителен, нереализиран потенциал в областта на търговско-икономическото сътрудничество. Българската страна вижда възможностите за неговото реализиране чрез разширяване на търговския стокообмен, задълбочаване на сътрудничеството в енергетиката, увеличаване на туристическия и културния обмен, привличане на преки инвестиции в българската икономика и търсене на възможности за българско участие в инвестиционни проекти в страните от региона, както и развитие на сътрудничество в областта на отбранителната промишленост. Специално внимание бе отделено на възможностите тези традиционни сфери на сътрудничество да бъдат надградени и разширени с взаимноизгодно партньорство в областта на иновациите, дигиталното управление и изкуствения интелект. В този контекст бе пояснено, че на съответните структурни звена в Министерството на външните работи е възложено да бъде изготвена своеобразна пътна карта за разгръщане на сътрудничеството ни с държавите от региона в секторите на споделен интерес, като в процес на планиране и съгласуване са двустранни визити на ниво външен министър, провеждането на политически консултации с редица държави от региона, работи се по подготовката и реализирането на държавни посещения у нас и в чужбина.

Специално внимание бе отделено и на други важни въпроси, сред които: кризите в Нигер, Сирия и Йемен, Близкоизточния мирен процес и отношенията на ЕС и държавите от региона на Близкия изток и Африка като цяло. Обсъдена бе и продължаващата руска военна агресия в Украйна и глобалните измерения на последиците от този тежък конфликт. В този контекст специално внимание бе отделено на  активната ролята на България при формирането на Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, в т.ч. и по отношение на Близкия изток и Африка.

В заключение на срещата вицепремиерът Мария Габриел посочи, че подобни работни формати, които дават възможност за директен и прагматичен обмен на мнения по важни теми от взаимен интерес, ще бъдат провеждани и в бъдеще.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: