Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Масово министерствата и държавните дружества оставят на работа служители в пенсионна възраст
Автор: Екип Varna24.bg 09:07 / 07.11.2022Коментари (0)587
©
Оказва се, че в министерствата у нас продължават да работят много пенсионирани служители. Тази справка от министрите поиска депутатът Мартин Димитров. Отговорите са стряскащи.

433-ма служители на МВР и 12 служители на БВМ ЕООД продължават да работят след пенсия, показва отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Тези хора са навършили възрастта за пенсиониране към 1 януари тази година по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване и чл. 15, ал. 1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, при която имат право на пенсия, в случай че са придобили изискуемия за това стаж, уточнява Демерджиев.

Данните сочат още, че общо 109 служители работят над 5 години след пенсиониране, 46 – до 4 години, а 48 – до три години.

В Министерство на енергетиката работят 15 души, които са придобили право на пенсия, посочва енергийният министър Росен Христов. В дружествата под шапката на енергийното министерство се трудят 24-ма пенсионери – като 9 са в "Български енергиен холдинг“, а 15 – в "Минпроект“, уточнява министърът.

В здравно министерство се трудят 16 пенсионери, като 10 от тях имат над 5 години стаж там след пенсия. В търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала на Министерство на здравеопазването пенсионерите са 6371.

В Министерство на транспорта работещите пенсионери са 12, но значително повече са тези, които все още работят в държавните дружества. Най-много са в "Български пощи“ – 1112 души, в БДЖ "Пътнически превози“ – 206 човека, в БДЖ "Товарни превози“ – 189, а в Национална компания "Железопътна инфраструктура“ – 473-ма. Като в последното дружество 213 души работят над 5 години след пенсия, а в пощите – такъв стаж са натрупали 311 човека.

Най-много пенсионери работят във Въоръжените сили на Република България – 4053-ма. Като от тях 1266 са военнослужещи, а 2787 са цивилни, посочва министърът на отбраната Димитър Стоянов. В търговските дружества под шапката на МО пък все още се трудят 1103-ма, навършили пенсионна възраст.

В образователното министерство броят на пенсионерите е 13, а 9 са на граждански договор. Повече са трудещите се в "Ученически отдих и спорт – 37 пенсионери, в "Студентски столове и общежития“ – 53-ма и "Образование  и наука“ – 42-ма.

На щат в Министерството на труда и социалната политика работят 5-има пенсионери, по проект “Красива България“ са назначени 6 човека, навършили пенсионна възраст. В регионалното министерство пенсионерите са доста повече – 19, а в дружествата към ведомството се трудят 825 служители, навършили пенсионна възраст. Като 763-ма са на трудов договор, а 60 – по граждански.

Общо 19 души са навършили пенсионна възраст, но продължават да работят в Министерството на икономиката, а в търговските дружества под неговата шапка – 22-ма. 16 от тях са в ДП "Управление и стопанисване на язовири“, става ясно от отговора на министър Никола Стоянов.

Във Външно министерство работещите пенсионери са 39. В Изпълнителна агенция за българите в чужбина се трудят двама пенсионери, а в АДИС ЕООД – седем души.

Хората, навършили пенсионна възраст, в земеделското министерство са 36. Доста повече пенсионери се трудят в търговските дружества под шапката на ведомството – 162-ма, като 57 работят повече от 5 години след пенсия, а 11 до 5 години и 12 души – до 4 години, уточнява земеделският министър Явор Гечев. Справката обобщи Pariteni.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: