Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мая Манолова: По-строг контрол върху фирмите, които внасят отпадъци
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 16.02.2020Коментари (0)1008
© БГНЕС
В сегашния Закон за управление на отпадъците изискванията към фирмите, които се занимават с вноса, превоза, съхранението и обработката на отпадъци са занижени. С хората от Инициативните комитети по места, на които се съхраняват отпадъци и се планира обработката на такива, обсъдихме проблемите им и предлагаме конкретни промени в българското законодателство. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова днес по време на форум, на който бе обсъден проблемът с вноса, превоза и обработката на отпадъци в България.

Обсъждането обединява местни инициативни комитети от места с проблеми със съхраняването и третирането на отпадъци от София, Шумен, Попово, Пещера, Батак, Севлиево, Благоевград.

"В момента фирма фантом, с 1 лев капитал и без имущество, може да внася, съхранява, транспортира и обработва отпадъци. Много от площадките за съхранение на боклук са с неизвестен собственик – не е ясно кой е транспортирал отпадъците, с каква цел, колко време ги съхранява и какви са следващите планове", допълни Манолова.

Тя подчерта, че в момента Законът за управление на отпадъците е един от малкото закони, които допускат мълчаливо съгласие при подадени документи за регистрация и транспорт и обработка на отпадъци.

Манолова и екипът ѝ предлагат съхранението на отпадъците да става само на територията на инсталацията, където ще се извършва тяхното третиране. Сред предложенията е намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца.

Сред законодателните промени е и замяна на режима на мълчаливо съгласие при заявяване на разрешение или регистрация с режим на мълчалив отказ по отношение на заявленията за разрешение на дейности, свързани с отпадъци.

Промените предвиждат задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци и проследяване на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на Република България.

От гражданската платформа предлагат и завишени изисквания към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които да гарантират, че всички вредни газове и съединения, в резултат на изгарянето, ще бъдат унищожени и излизането им в околната среда няма да бъде допуснато.

От "Изправи се.БГ" настояват намеренията за съхранение и обработка на отпадъци да се съгласуват с кмета на съответната община, както и да се допитват до местните общности.

Увеличаване на санкциите за третиране на отпадъци и ограничаване на вноса на отпадъци с капацитета на инсталацията, която ще ги преработва, също са сред предложенията.

"Контролът е затруднен от хаотичното разположение на площадките за съхранение на отпадъци. Не е ясно дали предвидените в закона срокове за съхранение се спазват, страната е пълна с нерегламентирани сметища. На територията на София също има нерегламентирани сметища, в района на Нови Искър са около 30 незаконните сметища", допълни Манолова.

По време на дискусията стана ясно, че председателят на гражданската платформа ще защитава Златка Цвеева – председател на Инициативния комитет срещу изгарянето на отпадъци в Пещера, срещу която са заведени два иска от инвеститора за 150 000 лв.

Представители от севлиевското село Яворец заявиха, че след посещението на Манолова и екипа ѝ дейностите по третиране на отпадъци край селото е прекратено и след проверка е образувано досъдебно производство за установени нарушения.

Представители на Инициативния комитет от Попово обясниха, че след обществено обсъждане миналата седмица и след обединение на жителите на града срещу изграждане на инсталация за обработка на боклук, се е стигнало до спиране на изграждането.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: