Мая Манолова: Унищожават 700 000 тона храни годишно в страната, а има гладни хора

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:33 / 13.04.2016
945
"Близо 700 000 тона храни се унищожават годишно в страната, ако те се включат в употреба, в България няма да има гладни хора." 

Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на съвместна пресконференция с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев по повод Националната кампания "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо", съобщи "Фокус".

Манолова обясни, че непосредствено преди брифинга е провела среща с всички браншови организации от хранителната промишленост. "Поисках тяхната подкрепа за кампанията "Великден за всеки". Браншовете заявиха своето желание да подкрепят инициативата с дарения на произвежданите от тях храни. Благодаря им, защото подкрепата за възрастните хора в деня на празника е много важна", заяви Манолова.

По думите ѝ първоначалната идея за кампанията се променя в движение и всеки се включва с каквото може. "Лекари се включиха с безплатни прегледи, а студенти се включиха да организират кампанията "Купи и дари", а сега и хранителният бранш заяви, че ще помогне с дарения в натура за българските пенсионери", отбеляза тя.

По време на срещата е било обърнато внимание и на това, че производителите на храните са най-наясно с проблемите по даряването на храни. "Има желание тази кампания да стане ежедневие, тоест от "Великден за всеки" да се превърне във "Великден всеки ден", като направим облекчения в нормативните регламенти за това производителите и търговците на храни да могат при по-облекчен режим да даряват храни на нуждаещите се български граждани", заяви Манолова.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Парламентът не събра кворум за цените на тока, по-късно отново ще...
Кирил Петков коментира в детайли трагичната катастрофа край Аксак...
ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените н...
Кирил Петков коментира в детайли трагичната катастрофа край Аксак...
Родител пред "Фокус": Оценките за постижения в детските градини н...
На трудов или граждански договор могат да работят студентите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).