Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мая Манолова показа ужасяващи кадри от килията на Иванчева и препоръча да ѝ се направи ремонт
Автор: Екип Varna24.bg 08:30 / 30.11.2018Коментари (7)1575
Пресцентър на Омбудсман
Омбудсманът Мая Манолова разпрати до медиите снимки от килиите на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова. На тях се вижда какви са условията в помещенията, където двете са вече седми месец.

Иванчева и Петрова са подсъдими за получаване на подкуп в особено големи размери. Те са под стража от момента на задържането им на 17 април т.г. На 18 октомври първоинстанционният спецсъд със съдия Иво Хинов промени мярката за неотклонение в домашен арест, с отлагане една седмица, за да бъде разпитан и последният свидетел служител на район "Младост", но апелативният спецсъд отмени определението и остави жените в ареста. На 16 ноември първоинстанционният съд отново промени мярката в домашен арест, този път безусловно и без отлагане, но апелативният съд светкавично спря изпълнението. Предстои произнасяне по същество на апелативния спецсъд.

От самото начало на процеса двете многократно се оплакаха от условията в ареста на ул. "Майор Векилски" в София. В писмо до правосъдния министър Цецка Цачева тя обясниха, че прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни, че в нарушение на закона стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени. Посочват, че сградата не се поддържа и по разпадащата й се фасада растат дървета, а от неизправни кранчета и от канализацията има непрекъснати течове.

Иванчева и Петрова подадоха жалба и до омбудсмана. Това предизвика проверка на екип на Националния превантивен механизъм (НПМ), който наблюдава местата за лишаване от свобода и всяка година пише доклад за тях. Инспекцията е била извършена на 27 ноември. Именно от тогава са и снимките, които Манолова разпространи. От тях обаче не се разбира коя точно е килията на Иванчева и коя на Петрова, но се потвърждават основанията на двете да се оплачат за условията в килията.

"Екипът на НПМ констатира, че има навременна реакция и е извършен ремонт на спалното помещение, но за съжаление същият е некачествен, тъй като се забелязват петна от течове и мухъл по тавана и стените, както и повишена влажност на въздуха в помещението", пише в писмото на Манолова до Цачева, в което са отправени и няколко препоръки.

Установено е, че дневната светлина не отговаря на изискуемия минимум заради малкия размер на прозореца в килията. Преградните стени, отделящи тоалетната от спалното помещение, пък били изградени наполовина, въпреки че трябва да са до тавана.

Проверката е показала още, че аспирацията в килията работи, но поради броя на настанените арестанти (установени са 4 легла в помещението - бел. ред.) и предвид наличието на централно отопление достъпът до свеж въздух е недостатъчен.

"Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната, да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв.м препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения", пише Манолова до Цачева.

Източник: в. "Дневник"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами тя вече се видяла на пари с подкупа и изведнъж БААМ и в затвора..не е лесно да го превъзмогне, сега ще си държи киселите млека до тоалетната и ще си трайка, нагло същество! Като взимат парите на народа величието им е огромно и са над всичко , ами сега?
0
 
 
Въпроса тук би следвал да е как са снимани тези снимки, след като в ареста нямат право на телефон?
+1
 
 
АМА ТОВА Е ЗАТВОР!!!!!ДА НЕ 6 ЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ!АКО НЕ Е ИСКАЛА ДА ПОПАДА ТАМ ДА НЕ Е ВЗИМАЛА ПОДКУП!ЗА МЕН ТАЗИ К..ЧКА Е ПО ВИНОВНА И ОТ УБИЕЦ!БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАКИВА ПАРЦАЛИ КАТО НЕЯ БЪЛГАРИЯ Е В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ!
+1
 
 
Когато взимаха ПОДКУПА не се оплакваха на никой,да не си мислят че ще ги настанят в 5 зведен хотел.?!! Защо всички които са хванати за различни престъпления изведнъж се разболяват и си намират всевъзможни начини да отложат или да заобиколят наказанието което би трябвало да им определи съдът.?!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: