Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Медици блокираха движението с викове: "Оставка!"
Автор: Цвети Христова 15:25 / 14.04.2022Коментари (0)793
Медици от УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ“ отново излязоха на протест, предава репортер на Sofia24.bg. Лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки твърдят, че към днешна дата няма нищо, което да гарантира увеличението на месечните им възнаграждения. Събитието е организирано от синдикалната организация в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД на Национален синдикат "Защита“. Медиците държаха плакати, на които пишеше: "Хипермаркет = 2000 лв., болница = 1000 лв.?!" и "Медици консултират срещу храна".

Протестиращите медици за кратко блокираха бул. "Ген. Данаил Николаев“ в викове "Оставка", като предупреждение към управляващите. Новият Колективен трудов договор в здравеопазването, подписан вчера, предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лева, на медицинските сестри с 550 лева, а на останалите медицинските работници с 200 лева.

Медиците обаче твърдят, че към днешна дата няма нищо, което да гарантира увеличаване на възнагражденията им, защото браншовият Колективен трудов договор, който беше подписан от Министерството на здравеопазването, все още не е подписан от болничните сдружения. Оказва се, че той е с пожелателен характер. Затова те настояват правителството да вземе адекватни мерки и да им бъдат осигурени увеличения на възнагражденията.

След великденските празници, ако няма резултат от исканията на медиците, те ще разпънат палатков лагер пред Министерството на здравеопазването, а на 12 май ще бъде организиран и национален протест. 

Припомняме, че в началото на април след среща при премиера Кирил Петков от Национален синдикат "Защита" обявиха, че от април стартовата заплата за лекар ще бъде 2000 лева, а 1500 лева ще е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лева за санитар.

Протести имаше и на медици от столичните болници "Царица Йоана" и Александровска, които пък настояха допълнителните възнаграждения за работата им на първа линия заради COVID-19 да не отпадат и след отмяната на извънредното положение от 1 април.

"ИСУЛ не сте сами, зад вас ще застанат и останалите болници. Протестите ще бъдат поетапни. В момента искаме те да преразгледат методиките по които тези пари да стигнат до вас. Не стигнат ли парите до вас, ще излезе на протест следващата болница. Така ще се стигне до един палатков лагер на който ние ще ги помолим за една последната кръгла маса. Разговор в който да вземат участие управляващи и опозиция, както и всички други, които имат ангажимент към обществото", заяви доктор Адриан Симеонов, който е председател на Синдикат здравеопазване към Национален синдикат "Защита".

"Ако те не намерят решение или отново ни излъжат, тогава има и национален протест. Той вече е обявен и ще се състои на 12 май. Тогава ще се съберем от цяла България и ще освободим креслата за нормални хора, които да свършат необходимата работа. Не може да излиза министър-председател с цял отбор юнаци, министри и какви ли още не, и да ни лъже в очите. Бях в тази зала, не може те да си позволяват да ме лъжат. Това е недопустимо. Много сме силни и ще ни чуят", добави още той.

Опитват се отново да ни излъжат. Лъжат ни 32 години. И с един подписан фалшиф трудов договор, който не е подписан от Асоциацията на работодателите, заяви  председателят на Националния синдикат "Защита" Красимир Митов.

"Стига с лъжите! Търсим диалог, даваме за последно шанс на всички, които милеят за българското здравеопазване. След празниците ще направим палаткови лагери пред Министерството на здравеопазването и в "Триъгълника на властта".

Писна ни от лъжи! С обещания здравеопазване не се прави. Ако изпълнят това, което искаме - вие се прибирате по работните си места. Няма сестри, няма лекари, а кризата се задълбочава. Това не е битка само на ИСУЛ. Вие тук сте изпълнени с надежда и сте първите, които повеждат България към промяната. Обещаха ни промяна, нека най-накрая да започне да се случва. Този път няма да отстъпим", каза Красимир Митов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: