Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Медик: Самолечението е национален спорт
Автор: Екип Varna24.bg 16:33 / 16.03.2014Коментари (4)560
© Varna24.bg
Самолечението е национален спорт, смята председателят на общопрактикуващите лекари в Бургас. Д-р Желязков каза, че причина за това е по-лесният достъп до медикаменти в аптеките, отколкото до лекарски преглед, тъй като там има такси и чакане. Това са причините пациентите да започнат самолечение и ако не се излекуват, тогава отиват на лекар.

По думите му за леки настинки самите лекари препоръчват да не се бърза, а болният да си вземе лекарства от аптеката и ако няма подобрение, тогава да отидат на лекар. Според него голяма част от пациентите се самолекуват. Д-р Желязков каза, че проблемът съществува от много години и за да се разреши, е нужен комплексен подход. 

"Първо лекарите не трябва да са толкова обременени от бюрокрация и бумащина, защото между 60% и 70% от времето ни минава в ровене на книги, за да не сгрешим някой документ. За всяко нещо самата здравна администрация кара пациента да ходи на лекар, да взима какви ли не бележки и удостоверения, което допълнително обременява. Аптеките, от друга страна, трябва да си спазват наредбите и да отпускат лекарства само без лекарско назначение. Здравната култура на хората също трябва да се промени. Те трябва да знаят, че е едно да си учил 6 години, после да специализираш 10 години и още 10 години работа, имаш по-добър поглед, отколкото да си прочел нещо в интернет", каза д-р Желязков.


Източник: радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.03.2014 г.
+1
 
 
Моите почитания към хората от "медицинския свят" , само че ще споделя нещо макар малко извън темата. 1. Какво значи преглед - дейност , при която са направени изследвания и КОМПЮТЪРА е показал някакви резултати - стойност /и/ или характеристика. 2. На основание на това някой казва какво лекарство се пие. 3. Питам се обаче какво прави т. нар. лекар - техниката изцяло му върши работата а той ? Сигурно е МНОГО сложно да се разчетат т. нар. показатели. Какво ли е правил в неговия университет 5-6 години. 4. Нека медицинските лица не живеят със високото си самочувствие и за съжаление една не малка част нямат никакво покритие. Всеки един човек с някакви познания по химия или ? може да направи справка в мрежата без проблем какво е необходимо да пие за лечение 5. Ще ми задам въпроса - колко часа е работното време - какво се констатира . няма и 6 часа - горките много са натоварени ))))) 6. Сигурно не са и чули за понятието кодекс на труда
+1
 
 
Ами.. докторе.. ако имам температура и съм решил да пия парацетамол ще ми излезе примерно 3лв. Ако реша да отида на доктор, ще чакам 2 часа с вероятността някой от другите чакащи да ме зарази с нещо друго и да дам не 3 ми 33 лева после или недай си Боже 333, само като вляза вътре и като кажа на личния , че имам температура ... и той да ми каже да пия парацетамол ....еми ... българите може да сме прости , ама то и простотията си има граници баш ултрабалъци няма
+4
 
 
Д-р Желязков, хората отдавна са престанали да ви вярват. И си имат предостатъчно основания за това. Болшинството от вашето съсловие вече нямат нужда да са с висока квалификация, щото като намери симптома, гледа в компютъра и изважда "готовата" диагноза. Хич даже и не се интересуват по същество за причините. Отделен въпрос, че болшинството от общопрактикуващите лекари се превърнаха в платени агенти, на комисиона са при фармацевтите, и като пишат рецептата, ти посочват в коя аджеба аптека да отидеш за лекарствата. Да не говорим, че реално медицината е една. Обаче вашите професори и министри, както навсякъде по света, отдавна са обявили официалната медицина за правилната, а народната и източната - за алтернативни. Кой спечели от това изкуствено разделяне? За така наречената алтернативна медицина също е необходимо лечителят да притежава квалификация, но за всеобщо съжаление във вашите институти не дават тези знания.
Простаците са непобедими!
на 16.03.2014 г.
+3
 
 
Някой учат и по 20 години, ама във главата какво им влиза ..
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: