Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мегапроектът за българския "Лас Вегас" се провали
Автор: Екип Varna24.bg 14:25 / 14.04.2024Коментари (0)1026
©
Пореден шумно рекламиран мегапроект отиде в небитието. Става дума за "българския Лас Вегас" - огромен ваканционно-развлекателен комплекс край София, обещан преди повече от 10 години от азиатски инвеститори.  Бе обявено, че зад начинанието стои самият Стивън Ло - известният хонконгски милиардер. 

Формално инвеститор е акционерното дружество Capital Concept Limited (CCL). През 2014 г. учредената от него проектна компания "България дивеломпънт холдингс" получи най-висок сертификат за инвеститор - клас А, от българското правителство, а през 2017 г. CCL  слезе на Българската фондова борса за набиране на капитал.

Междувременно проектът зацикли, ковид пандемията го занити, а преди дни дойде новината, че Комисията за финансов надзор е свалила акциите на инвеститора от борсата заради неизрядни документи. Последният финансов отчет на CCL е за 2019 г.

Всъщност КФН още в края на ноември е предприела принудителна административна мярка и е наредила окончателно спиране на борсовата търговия с акции на "Кепитъл Консепт Лимитед“, но решението влиза в сила сега, защото е трябвало да се изчака срокът за обжалване (обжалване няма). 

 

Най-най

На огромна площ между селата Равно поле и Мусачево трябваше да се издигне смарт сити - умен град с авангардни технологии, с най-големия в света закрит аквапарк, 5-звезден хотел, казино гигант, огромен мол, концертна зала, красива паркова среда и т.н. Планираната инвестиция беше за 1.5 млрд. - първо лева, после евро. Официалното наименование на проекта бе "Ваканционно-развлекателен комплекс "Св. София“. Азиатците решиха да присъединят и близкия голф и СПА комплекс "Св. София" и го купиха. 

В проектната компания влязоха като акционери различни фирми, вкл. офшорки, и частни лица с китайски имена. Според "Капитал“ интересът на китайски граждани е бил свързан и с възможността да получат право на пребиваване у нас по схемата "виза или паспорт срещу гореми инвестиции".

Проектът за български Лас Вегас (или Макао) се радваше подкрепа на най-високо ниво. Бяха проведени множество срещи с инвеститорите, вкл. с участието на бившия министър на туризма Николина Ангелкова и с благодарности, че са предпочели тъкмо България за вложенията си.

Но нещата не потръгнаха. Фирмите зад проекта започнаха да трупат заеми и загуби, влязоха в спорове и дела, стигна се до намесата на частни съдебни изпълнители и разпродажби на активи - голф игрището например бе купено от известния бизнесмен Мирослав  Печев, вносител на "Лаваца".  

Първоначално срокът за изграждане на градчето чудо бе 2017 г. През 2019 г. изненадващо инвеститорите обявиха, че сменят локацията и търсят нов терен пак в Софийско, но около с. Кътина. После дойде ковид пандемията и всичко замря.  

Кой кого

През 2014 г. към проекта се прикрепи левият политик бизнесмен Александър Томов, неизменен участник в парламентарните избори, по онова време шеф на ЦСКА. Томов твърдеше, че лично е убедил азиатците да дойдат у нас вместо в Ирландия. И че милиардерът Стивън Ло се мести в Европа, разделя се с любимия си клуб "Саут Чайна" и може да е новият спонсор на ЦСКА.

През септември 2020 г. Александър Томов хвърли "бомба" с компромат за Бойко Борисов, като съобщи, че е подал сигнал до главния прокурор Иван Гешев за оказван натиск върху чуждестранния инвеститор. Според сигнала в края на 2013 г. премиерът Борисов бил поканил Стивън Ло и партньорката му Джоузи Лок в тенис клуба в Банкя, уверил ги, че могат на разчита на подкрепата на правителството и им препоръчал да привлекат в проекта Иван Саздов (известен като човек от най-близкия кръг на лидера на ГЕРБ). Александър Томов твърди, че в резултат на натиска азиатците били принудени да подпишат меморандум за ползване на скъпи (над 30 млн. евро) консултантски услуги на фирма на Саздов. Не се разбра защо Томов не е подал сигнал веднага, е а решил да сезира Иван Гешев години след събитията, които описва. Няма данни прокуратурата да е работила по случая.

Цитираната от подателя на сигнала Джоузи Лок, изпълнителен директор на проектната компания, отрече твърденията за натиск. Тя обяви, че проектът е във фаза "започване на строителство" благодарение на премиера Борисов и че работата никога не е спирала, само се е получило "известно забавяне заради ограниченията за бизнеса в цял свят заради Ковид 19". 

Компанията, която не построи българския "Лас Вегас", беше титанът на Българската фондова борса с над 16 млрд. лева пазарна капитализация. За сравнение следващите големи - като "Чайка Фарма", Софарма, "Спиди" и др., имат пазарни стойности от порядъка на 1.4 млрд. - 800 млн. лева. Остава загадка как са били толкова високо оценени акциите на дружество, зад които не стоят реални обороти и печалби, а намерения, пише "Сега".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: