Менда с култова аналогия за бюджета: Ако не слагаме луканка, ще сложим обилно пармезан

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
10:54 / 25.10.2017
2006
"Ако не слагаме луканка, ще сложим обилно пармезан" - с тази кулинарна аналогия председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова представи в студиото на "Тази сутрин" по bTV бюджета за следващата година. Сравненията на държавните приходи и разходи с пица датират от преди 8 години, когато Симеон Дянков заложи силно рестриктивна сметка за 2010 г. и я онгаледи с... постна пица.

"Смятам, че е доста по-социален от всички бюджети досега, но това е така, защото икономиката върви, защото държавата и приходите могат да си го позволят", посочи Стоянова. Според нея основата за Бюджет 2018 е растежът на икономиката: "Бюджетът не ражда сам приходи, за да ги преразпределя, той е просто един преразпределителен механизъм на държавата от това, което събира и получава към онези сфери, които трябва да обслужва".

Стоянова изрази мнение, че минималната работна заплата (заложена за 510 лв.) трябва да е по сектори, защото различните отрасли имат различна ефективност и добавена стойност.

"В следващите години българската икономика трябва да се преструктурира, трябва да се увеличи делът на онези сектори, които носят допълнителна печалба, които имат допълнителна добавена стойност, които имат пазар навън", подчерта председателят на бюджетната комисия.

Според нея не трябва да се мисли само за вдигане на минималната пенсия, защото това демотивира хората да си внасят осигуровки.


Виж коментарите (5)

Още по темата (2):
09.11.2017 Държавният бюджет за 2018-а мина на първо четене в парламента
23.10.2017 Бюджет 2018: 700 млн. лв. за заплати, 55 млн. - за МВР, 100 млн. - за
военните
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).