Международен договор казва с кого от НАТО ще пазим нашето небе

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
11:43 / 05.02.2016
690
Съвместната охрана на въздушното ни пространство с изтребители от НАТО ще става при условията и по реда, определени от международен договор. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

"Това е гаранцията, че българското небе няма да се охранява например от турски самолети", коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. Това е и гаранцията, че няма да останем без способности за изпълнение на задачата по така наречената "въздушна полиция".

Депутатите не приеха предложението на Красимир Каракачанов съвместната охрана да става само с помощта на съюзнически държави, които нямат обща граница с България. лидерът на ВМРО визираше агресивната политика на неоосманизъм и пантюркизъм на съседна Турция.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин пък предложи държавите, на които ще разчитаме за съвместна охрана на небето, да са не само членки на НАТО, но и на ЕС, което автоматично изважда Турция от възможния списък на кандидати. Какъв знак обаче даваме на САЩ, които също не са член на ЕС, а внасят 3/4 от бюджета на НАТО и плащат 90% от издръжките на съвместните съоръжения в България, попита Валентин Радев.

Соцдепутатът Ангел Найденов пък предложи в съвместната охрана българските военновъздушни сили да имат водещо участие, което да се изразява не само с наземно оборудване, но и с летателни средства. Според шефа на комисията по отбрана Михо Михов пък промяната в закона е неприложима, защото все още не са уточнени процедурите за нейната реализация. Според него така се прикрива плачевното състояние на българската военна авиация.

Източник: "24 часа"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Откриват 769 секции в чужбина за изборите 2 в 1, най-много ще има...
Доброволци се включиха в акция по разчистване на сметище във Варн...
Хилари Клинтън: България изпреварва значително страните от ЕС по ...
Хванаха мъж, издирван с червена бюлетина от Интерпол
Министър Милошев даде официален старт на туристическото Лято 2024...
Стефан Янев: Трябва да седнем и да се разберем, да намерим място ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).