Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мика Зайкова: НОИ трябва да поема изцяло болничните през първите три дни
Автор: Екип Varna24.bg 11:58 / 17.12.2019Коментари (0)1703
©
НОИ трябва да поеме изцяло изплащането на болничните и то на 80 процента и през първите три дни, а не както е в момента - работодателите поемат през първите три дни 70 процента от среднодневното възнаграждение за месеца. Това каза в интервю за БТА независимият финансов експерт Мика Зайкова. 

Зайкова коментира продължаващите искания от страна на бизнеса да не заплащат първите три дни от болнични. Работодателите от АОБР заявиха, че няма да се върнат в Националния съвет за тристранно сътрудничество, докато не бъдат предложени адекватни мерки за справяне със злоупотребите с болничните, както и не бъдат освободени от плащането за първите три дни.

Според Зайкова искането на бизнеса е справедливо, тъй като НОИ получава парите от осигуровките, затова трябва да плаща и обезщетението. Неясно е защо работодателят, който участва в осигурителната вноска, трябва да плаща болнични, каза Зайкова.

Тя припомни, че задължението за работодателите беше въведено като антикризисна мярка, от която загубиха и работодателите, и работниците. Затова, според Зайкова, е най-добре да се върне старото положение. "Вярно е, че фонд "Общо заболяване и майчинство" е на дефицит и държавата додава, ама държавата плаща от нашите данъци", отбеляза експертът.

Зайкова смята, че болничните се увеличават, защото българите боледуват повече, а не защото са мошеници.

"Българинът наистина е болен и той е болен, защото няма достъп до качествено здравеопазване, защото не само трите правителства на Борисов, а и всички правителства преди това, не направиха смислена реформа в здравеопазването", заяви експертът. Тя припомни, че през 2019 година бяха дадени 490 милиона повече за здравеопазване, за 2020 година са дадени 395 милиона повече, което според Зайкова са огромни суми пари, които "потъват като в бездънна каца", а никакви реформи не се случват.

Според нея появилото се изненадващо предложение да не се плаща първият ден от болничните е било повече от абсурдно, предвид това, че повечето болнични се вземат от майките на малки деца, а те по никакъв начин не са подпомагани от държавата. Добре, че премиерът се намеси, допълни Зайкова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: