Милен Керемедчиев: България трябва да се върне на старото и удобно предложение за Шенген

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
23:02 / 19.09.2023
920
България трябва да влезе в Шенген на два етапа, което може да се случи като се върнем на старото предложение, което имаше преди години и беше удобно. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Според него това може да се случи като на първо място влезем в Шенген със своите летища и пристанища, а на по-късен етап със сухопътните граници: "И да докажем най-вече на австрийските ни партньори, че България успява да се справи с огромния бежански натиск. Двустепенното влизане в Шенген в крайна сметка трябва да бъде приоритет за страната ни. По този начин ние ще постигнем някакъв частичен успех и по никакъв начин няма да нарушим принципите на държавите, които в момента изказват своите опасения. 

Като позитивна стъпка в тази посока Керемедчиев определи отпадането на мониторинга върху България и Румъния в сферата на правосъдието, тъй като по думите му това е било едно от основните условия на Нидерландия да блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

"Ако ние се върнем на това предложение за двустепенното влизане в Шенгенското пространство, мисля, че с летищата и пристанищата можем много бързо да постигнем съгласие от всички страни-членки, в това число и от Австрия до края на годината, а за сухопътните ни граници съм скиптично настроен, че ще успеем и до края на следвващата. Просто трябва да променим нашата стратегия. Ако продължаваме да настояваме за пълно членство, едва ли то ще стане съвсем скоро.

Виж коментарите (0)

Още по темата (532):
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова да влезе изцяло в
Шенген
22.05.2024 Тома Биков: Трябва спешно да бъдем приети в сухопътния Шенген
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
Още новини от Национални новини:
Балансирано салдо очакват по консолидираната фискална програма за...
Бойко Борисов: Ако хората не гласуват да има разлика, ще влезем в...
Доживотен затвор за Кристина, която закла двете си деца в Санданс...
The Times: Инспектор Васил Панайотов, който разкри измамата за ми...
Здравният министър и Отрасловият съвет начертаха план за нов коле...
Добромир Машев: В ламинирания паркет имаме няколко слоя акрилатни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).