Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милен Керемедчиев хвърли нова бомба за обвинените българи в шпионаж
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 07.10.2023Коментари (0)572
© NOVA
"Руските служби в Европа и Великобритания използват основно граждани на ЕС, тъй като те имат много по-лесен достъп до различни страни. Големите общности на съответната нация имат възможност за по-лесно инфилтриране между тях". Това коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Започнахме с трима души, обвинени в шпионаж, и тази клетка се разраства. Това е един много специфичен, но типичен начин за набиране на сътрудници, тъй като те имат висок ранг в цялата тази структура на разузнавателните служби", смята Керемедчиев.

По думите му тези хора се използват за доставяне на информация и събиране на данни от общността, в която живеят.

"Имали са различни паспорти, но и с българските си, те могат да имат достъп безпроблемно до различни територии. Търсят се хора, които "минават под радара". Ежедневни срещи, които да не будят съмнение", каза Керемедчиев.

Относно Ваня Габерова, той смята, че е възможно тя да няма пряк достъп с руските служби.

"По приятелска линия да бъде помолена: "Моля те, вземи тези документи и да ги занесеш на един мой приятел". Такъв тип наивност е много типичен, за да станеш проводник. Тя е на много ниско ниво в тази йерархия. Тази структура е добре подготвена. На върха има определен човек, който има достъп до съответния офицер на ГРУ. Наистина е възможно това момиче да бъде вербувано, без тя да осъзнава, че е така", смята Керемедчиев.    

Той изрази сериозни притеснения, че обвинените българи в продължение на години са имали много активно участие в организирането на изборните процеси зад граница.

"Трябва да се прегледа по какъв начин гласуват българите в чужбина. В момента се откриват избирателни секции в ресторанти, собственост на българи, в клубове, във всякакви помещения, които могат да се приспособят. Тези хора не минават проверка, просто се чува една добра дума за тях. Възможностите за манипулация са много големи", каза Керемедчиев.  

"Отворили сме максимално възможностите за българите да гласуват зад граница. Съответно възможностите за злоупотреба са много по-големи. И се чудим защо резултатите зад граница в крайна сметка са толкова по-различни, отколкото резултатите в България. Няма логика, ние сме едни и същи хора, имаме един и същи интереси, независимо къде живеем. Няма логика да има такава голяма разлика в изборните резултати зад граница. Това означава, че явно има нещо, което не е така", коментира Керемедчиев.

По думите му българските избори "определено са във фокуса на руските служби".

Той припомни и изгонването на 70 служители на руското посолство у нас. "Оказа се, че тези, които са на най-ниските позиции в руското посолство, са били с най-високи чинове в руското разузнаване. Тоест, руското разузнаване определено използва много по-обикновени служители, даже не и дипломати. А ние се учудваме, че има и свещеници между тях", коментира бившият зам.-министър.

"Руската църква максимално участва в руската политика, така че не се съмнявам и новият пратеник да има такава задача", каза той пред NOVA. 

Освен това Керемедчиев смята, че страната ни е готова за Шенген. "Ако не убедим Австрия и Нидерландия до края на годината, че можем да станем пълноправни членове, ще трябва да се върнем в първоначалното предложение да влезем на две степени. Първо  да влезем с нашите летища и пристанище, където няма нито една критика от нашите партньори относно сигурността, мигранският натиск и начина, по който ние опазваме нашите въздушни и морски гранични пунктове. На следващ етап да оставим сухопътната граница, която е основният проблем", каза Керемедчиев.



Още по темата: общо новини по темата: 24
21.04.2024 »
30.03.2024 »
22.03.2024 »
10.11.2023 »
13.10.2023 »
07.10.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: