Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милена Атанасова, НС "Защита": Всички депутати добре знаят какви са проблемите в здравеопазването
Автор: Екип Varna24.bg 16:42 / 19.10.2022Коментари (0)586
©
Интервю с Милена Атанасова, зам.-председател на Национален синдикат "Защита" в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. 



*Интервюто е излъчено след 11.20 ч.



Вчера вие се срещнахте със здравния министър. Какво си казахте всъщност? Стигнахте ли до някакъв консенсус?  

Изказахме си много неща. В един момент ескалира и напрежението дори, особено когато започна да ни препраща към предходни министри да ги питаме. Все пак това е държавна институция, трябва да има някаква приемственост и да се води последователна държавна политика. Но това, което уточнихме, каквито сигнали имахме да подаваме, от министерството споделиха добрите си намерения, които се надяваме да се увеличат. Предвиждат драстично увеличение при приемането на бюджета за здравеопазване за 2023 година с около 40-45 милиона. Конкретно това, което поискахме, е това да бъде целево, конкретно и само за заплати за работещите в системата. Тоест, постоянно възнаграждение, увеличение на заплатите, не така еднократно или за 2-3 месеца, както е плануват с последното – само за октомври, ноември, декември. Това, което искаме и което коментирахме, че например не трябва да се допуска и да се спекулира с това, защото той много афишира как са постигнали и какви чудеса е направил, за да се одобрят и тези трите месеца допълнителни възнаграждения, но това все пак са допълнителни възнаграждения, което е ясно формулирано в постановлението, и пише: единствено и само за работещите в КОВИД. Тоест, това са средства за тези три месеца: октомври, ноември, декември, които няма да стигнат до всеки един работещ, което е искането, а само пак поставени условности за работещите  КОВИД или заразни епидемични болести. Това, което искрено се надявам и след поредица от срещи с някои, които преди малко се закълняха в Народното събрание, представители на парламентарни групи е, че действително ще продължат и ще поставят всяко едно наше въпросче, ще дават, както каза и доц. Тонев от "Продължаваме промяната“: "Всеки един ден ще питаме защо“. Аз искам всеки един ден това да се продължи, да има контрол, да има реално подпомагане, то даже не е подпомагане, то е борба за оцеляване на здравеопазването в България. И въпросите трябва да се поставят не просто и само от опозиция, а и от управляващите. Досега всички тези, които са в момента в Народното събрание, всички тези са били по един или друг начин част от досегашното управление на държавата. Много добре им е известно какви са проблемите в здравеопазването. Протестът ще го има. Хората пътуват, организираме се, очакваме ги. Нека да бъде една сигнална, няма да е червена лампа, в момента е жълта, жълт картон, но още преди да са влезли, да имат предвид и да знаят какво правят. Защото пак ще кажа – от тези 240 човека всеки един, всяка една парламентарна група, която е представена, е била или част от законодателната, или част от изпълнителната власт на страната ни в последните години, през които се достигна до този крах в здравеопазването.  

Очаквате ли някой да слезе при вас и да разговаряте?  

Аз имам желание. По принцип работата на политиците когато има проблеми, когато цяла гилдия, цяло съсловие, и от един такъв стратегически отрасъл, като здравеопазване, идва при теб и ти вика под прозореца, и иска диалога с теб, и за съжаление го търси чрез протест, защото преди това никой не чува, надявам се отговорни политици да се появят, да слязат, да обяснят на гилдията за какво става въпрос.  

Очакваме ли много хора, които в момента идват от цяла България за протеста в София, очаквате ли същата подкрепа от медици от цяла България, които не са успели да дойдат?  

Очакваме, имаме заявена и Видин, и Перник, хора, които са на работа в момента. Този състав е толкова ограничен, те са толкова малко хора, те работят по един екип фелдшер например и шофьор по 24 часа, да не казвам и 48 часа. Много са ограничени. Но определени места, именно в центровете, където просто хората в 11.00 ли 12.00 часа ще излязат за няколко минути просто да изразят протеста си. Те са на работа, те няма да напускат работните си места, но те ще бъдат по места. Има заявено и са казали категорично, че ще подкрепят. Спешната помощ идва в София да спасяваме българското здравеопазване. Това е.

Габриела ГЕОРГИЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: