Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милена Стефанова: В СОС трябва да започнат да работят по-бързо по същество и извънредно
Автор: Цоня Събчева 17:57 / 08.02.2024Коментари (0)702
©
Вероятно разумът взе връх за избора на председател на Столичния общински съвет (СОС) на осмия път, защото наистина нещата ставаха доста комични в крайна сметка. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“, проф. Милена Стефанова, заместник-ректор на СУ “Св. Климент Охридски", бивш общински съветник и настоящ преподавател и експерт по местно самоуправление и публична администрация.

"Но както аз тези дни си мислех, първо беше негодуванието, гнева, след това недоумението защо толкова дълго се проточват нещата, и накрая започнахме да се сменям на глас, но този смях беше смях наказание за хората, които всъщност не се отнасяха досега сериозно към гласа на столичани, към гласа на жителите и гражданите на Столична община, които отидохме и подкрепихме един, друг или трети, и казахме "Няма да има никой мнозинство, ще трябва да са научите да работите коалиционно“. Днес разбрахме, че обаче това не е коалиция, това е само техническа стъпка, както се изразяваха повечето от коментиращите общински съветници, и тази техническа стъпка има за цел именно да даде шанс на СОС да започне да решава въпроси по същество и да приеме бюджета вероятно. Защото не е редно след проведени избори, никой не е оспорил избори за общински съвет, има оспорен избор за кмет, но общинския съвет всички го приеха такъв, какъвто е – пъстър", каза Стефанова.

"И сега наистина очаквам в по-ускорени темпове да започнат да заседават. И макар, че те сега се конституират, ще избират заместник-председатели и комисии, и председатели на комисии, комисиите ще си приемат правила за работа, Правилник за работа на Общинския съвет също може да се наложи в някаква степен да се преработва. Така че има отново едно технологично време, което не бива да бъде пропилявано с още три месеца. Просто трябва да започнат да работят по-бързо по същество, в резултат на което си мисля, че е редно да започна да работят всяка седмица на извънредни заседания. Досегашната практика на Общинския съвет, още когато аз бях в състава на този орган 2003-2007 година, ние въведохме този график – две заседания месечно в четвъртък от 10.00 часа, така че тази традиция оттогава съществува, но сме имали често и извънредни заседания тогава, когато се е налагало да се решават повече въпроси. От септември досега са 5 месеца, в които са се натрупали камари доклади. И съответно те изискват по-бързо решаване, т.е. достатъчно са се забавили във времето. Не е хубаво да се възстанови практиката по повече от 100 точки в едно заседание да има в дневния ред, тогава съветниците се уморяват, а да не говорим за практики от по-далечно време, когато с едно гласуване са вземани решения по 100 точки, но това се надявам да е безвъзвратно минало. А освен всичко останало политическите въпроси не са чак толкова много в работата на един орган на местно равнище, така че да отхвърлят поне това, което и администрацията чака, а и гражданите чакаме да бъде изпълнено. Разбира се те сега ще съсредоточат вероятно вниманието си върху бюджета, което е важно, а покрай бюджета ще има политически дискусии", коментира още Стефанова.

Напълно е възможно в този избор на председател на СОС да е имало и политически пазарлък между "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ и ГЕРБ-СДС от типа "Съвета за вас, външно за нас“. Още много отдавна някои коментатори издигаха тезата, че това наистина е обвързано с нещо на национално равнище, и факт е, че момента на ротацията наближава, един месец и по-малко остава до това време, каза още Милена Стефанова.

По думите и, в момента имаме един преход, някакъв тип трансформация на партийната система.

"Понеже това са "Продължаваме промяната“ на национално равнище и на местно равнище в София, а пък "Спаси София“ само за Столичната община, са нови партии, нови формации, които с много гръмки заявки тръгнаха за участие в политиката. Спечелиха някакво доверие от хората, но едновременно с това им липсваше и опита, и начините да, не можеше толкова бързо както се казва да премине фазата от тоталното отричане, от тоталното оплюване буквално на ГЕРБ и на ГЕРБ-СДС като коалиция, която участва в управлението, и приемането им за равноправен коалиционен партньор. И вие виждате, че всъщност ние още не сме изживели тези стъпки.

Трябва да се възстанови доверие между партньорите, затова всъщност те не искат да се наричат коалиция, затова се наричат "некоалиция“, "сглобка“ или както там си ги измислят, затова сега имаме временен председател на Общинския съвет и клетви отвсякъде, от всички посоки от сутринта, че това не е коалиционно споразумение, че няма коалиция. Докато на национално равнище както и да го отричат и както и да се наричат, там си действат като коалиция, и всъщност имат подкрепено мнозинство в Народното събрание от Движението за права и свободи. Докато в Общинския съвет предстои да видим какво ще се случва и ще чакаме точно този тип политически дискусии, политическите гласувания, попадането в тресавището на плаващите мнозинства е доста рисково.

Очевидно е, че ще се разчита на някакви плаващи мнозинства поне по въпроси, в които с някого ще постигат договорка".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Неправилно паркиране във Варна
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: