Милион маски пътуват от Китай за България. Вижте за кого са!

Автор: Георги Василев
Коментари (5)
14:11 / 31.03.2020
2253
Държавата е закупила 1 милион предпазни маски, които в момента пътуват от Китай за България. Това заяви преди минути и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Продуктите са с висока защита и сертификат. Те ще бъдат раздадени чрез регионалните звена на Министерството на труда и социалната политика. Те ще бъдат раздадени с приоритет на хората на първа линия - служителите на РЗИ, МВР, спешната помощ. Ще бъдат раздадени и на социално слабите и тези, които нямат възможност да си закупят.

Това беше обявено, тъй като мярката със заповед на Ананиев за за дължителното носене на маски на обществени места отпадна. "Всички мерки са насочени само и единствено към защита на българските граждани и против разпространението на коронавируса. Отменяме я тъй като няма пълно обществено съгласие“, коментира министърът. Той добави, че използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези тежки мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население.

"В нашето общество се води дебата "кой трябва да носи маски“. Едни казват, че мярката е безсмислена, други – че трябва да се носи от заболели, за да не предават заболяването. Но ние не знаем кои са болни! Между нас сигурно има хиляди хора, които са носители, но не са изследвани. Затова решихме всички да носят маски, защото не знаем от къде ще дойде заразата“, обоснова се здравният министър.

Около 10 фирми са пренасочили своето производство в предпазно облекло и предпазни маски. Ще се произвеждат хиляди на месец. След няколко седмици българското производство ще бъде преобладаващо на територията на България и няма да сме зависими от други държави.

Няма как да се регулират цените, тъй като пазарът определя цената. Най-вероятно ще има опити за спекулация. Когато има прекупвачи, цената се увеличава.

Виж коментарите (5)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).