Милков: Македонските българи трябва да получат най-накрая равноправие

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
16:04 / 06.04.2023
892
Македонските българи трябва да получат най-накрая равноправие. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков на пресконференция, предаде репортер на "Фокус". 

"За съжаление, напредък няма. Едва напоследък темата стана обект на вътрешен дебат за промяна на конституцията на РСМ. Ние приветстваме страната за това. Успешното приключване на този процес ще даде тласък за започване на преговори за членство на ЕС. Процесът по промяна на конституцията е вътрешен. Проблемът е, че сигналите не са еднозначни. Съществуват редица организации, които бяха счетени за вдигане на градуса на напрежението. Не мисля, че изказването от този тип успокояват ситуацията. Именно поради противоречивостта на въпроса България трябва да следи със засилен интерес тази тема", заяви той.

"За нас е от единствена важност да се осигурят равни права на българския народ с останалите народи в РСМ. Искаме да избегнем сценарии, в които решения се съгласуват със страни членки на ЕС, зад гърба на България, а след това да се оказва натиск на страната ни. България няма приеме никакви формулировки, които да отреждат статут на българите, който е различен от този, който имат представителите на други народи в РСМ. Македонските българи трябва да получат най-накрая равноправие по всяко едно отношение, както в рамките на конституцията, така и показваното им отношение. Надяваме се от РСМ да положат повече усилия за прекратяване на антибългарската риторика, така че двете страни да водят нормален диалог", изтъкна министърът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).