Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Минеков: "Св. св. Кирик и Юлита" в Созопол може да е световен център за култура
Автор: Екип Varna24.bg 17:42 / 28.08.2022Коментари (0)1300
© 24 часа
Остров "Св. св. Кирик и Юлита" може да се превърне в световен център за култура, който ще привлича туристи целогодишно, заяви днес служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Той инспектира състоянието на сградите на острова край Созопол, придружен от Мария Нейкова, областен управител на Бургас, и Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол, съобщи БТА.

Проф. Минеков припомни срещите, които вече е провел в търсене на подкрепа за мащабния проект на Министерството на културата (МК), имащ за цел да превърне остров "Св. св. Кирик и Юлита" в културно средище. Министърът вече е разговарял с посланика на ОАЕ Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, с генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, със заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне Рамирес, както и с посланика на Франция у нас Флоранс Робин. По думите на министъра, той е получил обещание за помощ не само от ЮНЕСКО, а и от различни фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговото консервиране и реставриране.

"Със започването си като министър се върнах към тези добри намерения. Съжалявам, че шест месеца бяха пропуснати. Веднага говорих с кмета на Созопол, говорих с американска фондация, която искам да помоля за помощ", каза министърът. Допълни, че е имал посещение при посланика на Обединените арабски емирства, като след разговора им е подготвен меморандум. "Той мина през Министерския съвет на последното заседание в петък. Очаквайте на 1 и 2 септември един човек да отиде в една държава и да ни каже какво ще се случи натам…", каза министърът.

По думите на проф. Минеков основният проект за остров "Св. св. Кирик и Юлита" е отпреди 11 години, но днес е възроден и по него се работи отново. "Проектът е достоен, проектът е фантастичен. Всичко, което се предлага, е напълно възможно за реализация. И тук ще стане наистина световен център за култура… Този център няма да зависи от туристите през юли и август, а ще работи целогодишно и ще привлича много туристи, много публика", посочи министърът. Допълни, че в една от сградите на острова "ще се направи и истинският музей на град Созопол".

"Вероятната цена на целия обект е равна на половингодишния бюджет на цялото министерство. Не е възможно без чужда помощ", подчерта проф. Минеков.

Тази вечер министърът на културата ще присъства на официалното откриване на празниците на изкуствата "Аполония".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: