Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министерство на културата: Тъгуваме от загубата на едно от най-големите имена в джаз музиката на България
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 13.10.2019Коментари (0)1288
© БГНЕС
От Министерството на културата изразиха тъгата си заради голямата загуба на великия Милчо Левиев:

Тъгуваме от загубата на едно от най-големите имена в джаз музиката на България, прославили страната ни по света - Маестро Милчо Левиев. Казват, че джаз музиката е глас на свободата, многообразието и честността, на човешкия опит и на първооткривателството, защото тя неразривно е свързана с умението да импровизираш. А за да се получи една успешна импровизация, зад нея стои много мисъл, много натрупани знания и огромен талант, какъвто Маестро Левиев безспорно притежаваше.

Припомняйки си неговия богат професионален и житейски опит, може би бихме забелязали, че съдбата му напомня истински музикален джаз шедьовър, чийто съставни части сами по себе си са възхитителни. А хората, присъствали на негови концерти, считат това за привилегия. Житейската импровизация на Милчо Левиев започва със силното начало в Пловдив, с Държавната консерватория, преминава през Биг Бенда на Българското национално радио, Пловдивската и Софийската филхармония, през групата "Джаз Фокус 65", през сътрудничеството с най-големите имена в джаза в САЩ и с много големи музиканти космополити, концертите навсякъде по света, филмовата музика, гастролите на Стария конинент, преподавателската дейност, аудиозаписи, албуми, до любимата творческа резиденция в Солун, Гърция - една перфектна композиция с много изненади и обрати, каквато подобава на един ученик на големите Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. При това тя не завършва, а остава с отворен финал. Благодарение на прокараните от Маестро Левиев нови пътеки в живота и в джаза възникнаха десетки нови приятелства между професионални музиканти от България и света, родиха се знакови концерти, за които меломаните още говорят.

Несъмнено музикалните послания към бъдещето, които отправи Маестро Левиев, ще бъдат подети от неговите ученици, колеги и приятели. Маестро Левиев казваше, че е преподавал навсякъде по света и в България има най-много талантливи хора. Днес талантливите хора на България му отговарят със същата любов. Защото любовта е онази тайна съставка, която е единствената задължителна за една вечна джаз импровизация. Сред многобройните отличия на Милчо Левиев е и най-високата награда на Министерството на културата - "Златен век" с огърлие. Изказваме искрени съболезнования на семейството и близките на Маестро Левиев. Аплодисменти и поклон!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: