Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Божанов: МС ще добави "Български пощи" в стратегическите обекти
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 20.05.2022Коментари (0)656
© БНТ
Бавно, но сигурно се възстановяват услугите в "Български пощи" след хакерската атака. Това заяви в студиото на "Денят започва" министърът на електронното управление Божидар Божанов. Пуснати са вече услугите за паричните преводи.

Новото ръководство на дружеството трябва да е с ясната представа, че киберсигурността е важна, допълни той. По дмите му срещу Държавната агенция за бежанците е имало сходна като тип атака - но тя не е унищожила значително количество данни заради бързата реакция на администрацията.

"Тази седмица МС приема добавяне на пощите в стратегическите обекти, така че и Държавната агенция "Национална сигурност" да може да ги контролира. Рисковете ги има, но ние намаляваме вероятността да се случи някакъв сериозен инцидент", каза Божанов. Заяви, че в Европа има ръст на хакерските атаки. У нас риск винаги има, но се взимат спешни мерки, за да се защити администрацията. Той е свикал Съвет по киберсигурност, който е предприел редица мерки. "Уверявам ви, че мерките са значителни", каза министърът.

Божидар Божанов коментира и дезинформацията у нас, което нарече системен проблем. По думите му той се наблюдава в източноевропейските държави, които дизпропорционално биват засегати от дезинформационни кампании, които най-вероятоно имат посока на произход Кремъл. Причините за ръста на дезинформация според него са много - по-малките пазари, това, че езиците ни се говорят от по-малко хора, съответно езиковите модели, които Фейсбук изгражда са по-малко пригодени за нашите езици.

Един от основните проблеми е, че Фейсбук не предоставя нито на държавите членки, нито на ЕК достатъчно данни за да се направят заключения - като разбивки по държави на брой разбити профили, за брой изтрити профили, за засечено координирано неавтентично поведение. Божанов заяви, че еврокомисарите са обсъждали въвеждането след няколко месеца на Акт за цифрови услуги, който ще налага на социалните мрежи да предоставят данни, за да се види проблемът и как може да се действа. Ще се изисква вътрешна информация от социалните мрежи и те са длъжни да ги предоставят.

Алгоритмите им, които препоръчват съдържание, са заради конкретни съзнателни решения на компаниите, каза Божанов. Ролята на ЕК като наднационален орган, който има достатъчно голямо влияние, е използвайки Акта за цифрови услуги, да ограничи определени негативни влияния на този алгоритъм. 

При установяване на системен риск, като дезиноформация, ЕК може да се намеси и да каже на Фейсбук каква трябва да бъде методиката, за да бъдат изключени тролове, които координирано публикуват дадена новина и така излъгват алгоритъма, че това е нещо много интересно и то трябва да бъде сложено на първа страница. Министър Божанов каза още, че с въпросния акт може да изискват да се потвърди дали дадени профили са истински хора или тролове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Съдебна реформа
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: