Министър Цеков: Конкуренцията за саниране на блокове е голяма и средствата няма да стигнат за всички

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:40 / 14.01.2024
2018
Конкуренцията за саниране на блокове е голяма и средствата няма да стигнат за всички кандидатстващи. Това каза пред NOVA министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Той коментира програмата за енергийна ефективност на българските домове: "Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756. Ясно е, че финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост няма да стигне за всички и в този ред на мисли блоковете са конкуренция един на друг", посочи министърът. Цеков обясни, че на всяка една сграда се прави енергийно обследване от сертифицирани експерти. Въз основа на него се издава енергиен сертификат. Максималният брой точки, който здание може да получи, е 140. Предвид се взимат различни показатели – какво е потреблението на енергия към момента, какво би било, ако сградата бъде санирана, какви са вредните емисии, които се отделят и пр.

"Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани", отбеляза регионалният министър. По думите му кандидатите за кметове в различни общини щедро са обещавали средства за саниране на блокове.

Автомагистрала "Тракия" ще се разшири с по една лента в посока, обяви министърът. Това ще се случи в трасето между София и Пловдив. Цеков допълни, че ръководеното от него ведомство е подготвило обществена поръчка за идеен проект. Предстои той да бъде пуснат през февруари. Реалното строителство обаче се очаква да започне след поне три години, подчерта регионалният министър. Андрей Цеков коментира и пътищата в страната. По думите му не се планира поскъпване на винетките и на тол таксите у нас.

В края на 2024 г. пък се очаква магистрала "Европа" да бъде завършена и да имаме бърза връзка с Калотина, похвали се регионалният министър. "Убеден съм, че ще успеем да завършим и участък 1 от магистрала "Хемус" и съществено да бъдат приключени работите и по участък 3", каза още той. Очаква се до края на годината общо 40 или 50 км. от автомагистралата да бъдат готови.

 

 

 


Виж коментарите (2)

Още по темата (26):
28.04.2024 Атанас Пеканов за парите, които трябва да получим по ПВУ: Тези промени ще доведат до това, че ако въобще вземем следващото плащане, ще е наполовина
26.04.2024 Мартин Владимиров: НС каза "довиждане" на милиарди по ПВУ
26.04.2024 Гвоздейков подписа за двуетажните влакове
24.04.2024 Денков обясни защо страната не е получила втория транш по ПВУ
19.04.2024 Притеснителна новина за парите, които България трябва да получи по ПВУ
08.04.2024 Ето защо се бавят парите по Плана за възстановяване
Още новини от Национални новини:
Бившият шеф на полицията: Ще служа в МВР! На тези мръсници няма д...
Центърът за лечение на туморите на простатата към ИСУЛ с поредно ...
Делян Пеевски: Трябва да работим така, че да си изпълним ангажиме...
Удар на ГДБОП: Спецполицаи разбиха група за източване на банкови ...
Рекордно количество контрабандни парфюми, скрити сред буркани, от...
Георги Първанов, експерт "Човешки ресурси": Изправени сме пред по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).