Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Демерджиев коментира в Унгария приемането ни в Шенген
Автор: ИА Фокус 20:10 / 18.04.2023Коментари (0)639
Българска делегация, водена от вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, бе на работно посещение в Будапеща по покана на унгарския си колега Шандор Пинтер, информира пресцентърът на МВР.

В рамките на проведените двустранни разговори министър Демерджиев подчерта, че за България присъединяването към Шенген остава ключов приоритет и благодари за последователната подкрепа, която страната ни получава от Унгария.  Той уточни, че е осъществен постоянен диалог с Австрия и Нидерландия и се работи в посока промяна на техните позиции.

"Изпълняваме план за действие с Австрия за превенция на нелегалната миграция с акцент борбата с мрежите за контрабанда на мигранти. Изяснихме до голяма степен исканията на Нидерландия и имаме готовност да предоставим нужните аргументи за промяна на тяхната позиция", каза той.

Двамата вътрешни министри обсъдиха миграционната обстановка, която на етапа остава динамична. Демерджиев подчерта, че изминалата година натискът към България е бил четири пъти по-висок спрямо предходната, а от началото на 2023 г. опитите за нелегално преминаване на вход са с близо 42% повече в сравнение със същия период на 2022.

Той посочи, че най-чувствителна остава българо-турската граница и изрази удовлетвореност от признато приоритетното значение на тази граница за сигурността на Европейския съюз и Шенген и допълни: "Очакваме решението на Европейската комисия за допълнителната финансова подкрепа за техническото обезпечаване на границата, след проведените технически мисии за оценка на нуждите".

Вътрешният министър запозна унгарския си колега със стартиралия през март пилотен проект с ЕК за бързи процедури по убежище и връщане на българо-турската граница, по който страната ни работи в тясно сътрудничество с европейските партньори и отговорните институции.

Във връзка с ефективното противодействие на контрабандата на мигранти двамата министри се обединиха около необходимостта от още по-засилено взаимодействие между всички държави членки, както и с държавите на произход и транзит.

Министър Демерджиев сподели, че съвместно с Европол България работи по създаването на целева оперативна група с цел още по-ефективен обмен на информация и координация на съвместни операции срещу каналджийските мрежи и бърз отговор на заплахите за сигурността като цяло. 

"Амбицията ни е да се включат всички заинтересовани държави членки на ЕС, работим и за привличане на Турция и Сърбия", каза Демерджиев.

Българският вътрешен министър потвърди категорична подкрепа към инициативата на Унгария за демарш към ЕК за увеличаване на средствата за гранично управление в контекста на прегледа на Многогодишната финансова рамка.

В срещата участваха още заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова – Бийчър, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова.



Още по темата: общо новини по темата: 491
29.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/82 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: