Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Димитров провери склад за пестициди
Автор: Екип Varna24.bg 20:37 / 15.09.2020Коментари (0)1202
©
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров провери склад със стари излезли от употреба препарати за растителна защита, намиращи се в землището на село Бели мел, община Чипровци, област Монтана. По предварителни данни от него се очаква да бъдат извадени и извозени за обезвреждане около 1,8 тона стари препарати за растителна защита. Проверката е свързана с разпоредените от Върховна административна прокуратура инспекции за нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Констатирано е, че състоянието на склада в село Бели мел е лошо, съобщават от Министерство на околната среда и водите. В склада се съхраняват около 1,8 тона пестициди. Има поставена предупредителна табела "Опасни отрови“, като няма наличие на охрана. Складът е разрушен и е оценен като рисков, тъй като отстоянието му е на около 200 метра от левия бряг на река Огоста.

В съседство на склада са разположени и три от т. нар. ББ-кубове, в които се съхраняват излезли от употреба препарати за растителна защита, като при огледа им е установено, че единият е корозирал, в лошо състояние е и има следи от течове. От страна на експерти от подразделението Tredi на фреската Seche group, които изпълняват дейността по анализ и обезвреждане на пестицидите, беше обяснено, че ББ-кубовете не се препоръчват като метод за съхранение, тъй като това не се счита за окончателно обезвреждане и води до образуване на нови опасни отпадъци. При съхранението самите ББ-кубове се замърсяват и следва да се управляват като опасни отпадъци. Това увеличава повече от двойно разходите за обезвреждане. Тази практика в България е въведена от Евдокия Манева като министър на околната среда от 1997 г., като към настоящия момент не се прилага поради несъответствието ѝ с изискванията на Стокхолмската конвенция.

Старите препарати за растителна защита са натрупани преди 1990 г. в някогашните ТКЗС и АПК, като част от пестицидите са в течно, други в прахообразно състояние. В периода 2015-2019 г. беше реализиран проект "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“, финансиран  по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Проектът беше пилотен и по него бяха изнесени от страната и унищожени 3847 тона негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита, които се съхраняват в складове на територията на цялата страна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: