Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Димитров участва в Международен бизнес и инвестиционен форум "България: инвестиционна дестинация" в Истанбул
Автор: Екип Varna24.bg 14:34 / 26.01.2023Коментари (0)717
©
Министърът на туризма д-р Илин Димитров участва в Международен бизнес и инвестиционен форум "България: инвестиционна дестинация“ в Истанбул, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. Във форума, който е организиран от Българската асоциация за инвестиции (БАИ) към МИР, участват министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, а от турска страна - заместник-министърът на индустрията и технологиите д-р Четин Али Дьонмез.

Конференцията включва два тематични панела, посветени на перспективни сфери на сътрудничеството между двете държави - автомобилостроене и СПА и медицински туризъм. В своето изказване по време на откриването министър Димитров подчерта, че България и Турция развиват изключително ползотворни отношения в туризма, един от най-значимите отрасли на икономиката ни.

Министърът анонсира предстоящата 4-а сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм между двете ресорни министерства в рамките на изложението ЕМИТТ /8-11 февруари/ в Истанбул.

"Това е отлична възможност да надградим над постигнатото до момента. Турция неизменно е в челната тройка на туристопотока на страната ни в последните години. Тази статистика ясно показва, че пазарът има много сериозна динамика, но е важно да се отчете, че все още съществува сериозен потенциал за развитие“, заяви министър Димитров.

Министър Димитров обяви, че през месец февруари се очаква да се открие и българско туристическо представителство в Истанбул. Това е ярко доказателство за целенасочената ни политика на този пазар, заяви министърът. С Турция можем да си сътрудничим в изключително разнообразен брой сфери на туризма и е важно да подпомогнем още по-активните контакти между бизнеса, посочи още министър Димитров.

В тази връзка, едно от решенията да привлечем повече туристи в страната ни е развитието на транспортната свързаност – и именно Истанбул се явява най-добрата логистична точка за страната ни в този аспект. "Затова ще използвам възможността да благодаря сърдечно на посланик Ангел Чолаков, който е голям приятел на българския туризъм, за неговата лична отдаденост и усилия, които полага за популяризирането на България като туристическа дестинация на турския пазар“, допълни министърът и даде като пример за ползотворните действия на нашия дипломатически екип предстоящото откриване на директна самолетна връзка между Истанбул и Пловдив.

Конференцията се организира от Българската агенция за инвестиции, със съдействието на нашите дипломатически мисии в страната. Форумът се отличава с изключително голям интерес от страна на бизнеса. В него участват множество кметове на български общини, инвеститори, представители на медии и образователните институции и др. Участниците, повече от 200 на брой от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм, бяха приветствани от посланика ни в Анкара, Н. Пр. Ангел Чолаков.

В рамките на събитието българският министър имаше възможност да проведе и неформален разговор с Четин Али Дьонмез, заместник-министър на индустрията и технологиите на Република Турция, в който двамата дискутираха интеграцията между туризма и останалите стопански сектори и перспективите пред двустранните ни отношения в този контекст.

Министър Димитров проведе разговори и с представители на туристическия бизнес на Турция, с които обсъди възможностите за оказване на държавна подкрепа за установяването и разширяването на дейността им в България.

Българският износ за Турция се увеличава с над 32%, през 2022 г. и стокообменът расте. Директните турски инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро, като почти половината от тях са получили някаква форма на държавна подкрепа през БАИ. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който откри бизнес форума. По думите му над 2200 турски компании са избрали България като предпочитано място за правене на бизнес, те са и едни от най-големите работодатели у нас.

Припомняме, че преди месец бе подписано историческо споразумение след срещата на най-високо ниво между двамата президенти Румен Радев и Реджеп Ердоган.

По време на форума заместник-министърът на индустрията и технологиите на Република Турция д-р Четин Али Дьонмез посочи, че двете страни имат много добри съседски и партньорски отношения в НАТО. По думите му, България и Турция са пример за добро сътрудничество и в икономически, и в политически план. Той подчерта, че се откриват нова самолетна линия и нови гранични пунктове, което ще улесни свързаността между съседските държави.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: