Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Гечев: България констатира първа аномалията със зърното, но гласът й не беше чут
Автор: Самуил Иванов 11:35 / 03.05.2023Коментари (0)541
©
България констатира първа аномалията със зърното, но гласът й не беше чут. Това заяви от парламентарната трибуна по време на изслушване служебният министър на земеделието Явор Гечев във връзка със зърнената сделка, предаде репортер на "Фокус". 

"Още на 2 септември 2022 година уведомих ЕК за смущения с на пазара на слънчоглед, където е най-голямата аномалия в България. Тогава алармирах Комисията, че европейските коридори за солидарност не работят така, както трябва, а се създават по-големи аномалии", заяви министър Гечев. 

"Аномалията в България е доста сериозна. Българската държава направи еднократна забрана по отношение на всички 24 култури и готови продукти, защото ние анализирахме, че имаме проблем с няколко от тях. Първата е слънчогледът, в която 50% от слънчогледа, който е влязъл в Европа, е влязъл в България - някъде около 1млн. тон за миналата година", каза той.

Министър Гечев обясни, че няма проблем по отношение на вноса на пшеница. Той обаче заяви, че има аномалии по отношение на сухото мляко и меда. 

"Констатирали сме, че имаме удвояване на вноса на сухо мляко и мед.  Българската държава, в преговорите с ЕК, настоя тези два продукта, като съм длъжен да кажа, че изкупната цена на млякото се срина с близо 30%. Държавата наложи и много сериозен вторичен контрол на фитосанитарните изисквания. Това се отнася не само за Украйна, но и за агнешкото месо, което се внася от РСМ. Превозните средства се задържат, докато не излязат пробите", обясни министърът.

Гечев каза още, че с вчерашните забрани, въведни от ЕК, забраната за вноса на пщеница, царевица, слънчоглед и рапица, което е с действие до 5 юни, като има след срока, тя ще продължи в действието на новия регламент. Той уточни, че страната ни още получи допълнителни 10 млн. евро във втория пакет от помощи за пострадалите от украинския внос.

"Вчера ЕК въведе забрани, които се отнасят за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата. Тя ще важи до 5 юни, защото оттогава започва действието на новия регламент. Уверението на ЕК е, че забраната ще продължи да важи занапред. Ще бъдат включени и нови продукти, между които са меда и сухото мляко. Вчера пристигна информация, че във втория пакет, от 100 млн. евро, България ще вземе още около 10 млн. евро", каза още той.



Още по темата: общо новини по темата: 274
25.03.2024 »
20.03.2024 »
07.03.2024 »
26.02.2024 »
20.02.2024 »
16.02.2024 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: