Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Иванов: Директната продажба на дърва за огрев ще обезпечи доставките за местното население
Автор: Екип Varna24.bg 11:52 / 20.02.2022Коментари (2)1163
© БНТ
"Директната продажба на дърва за огрев ще обезпечи доставките за местното население". Това каза пред БНТ министърът на земеделието д-р Иван Иванов.

Той припомни, че от 15 февруари са отворени 17 склада и до два месеца те ще станат 56. Аграрният министър обясни, че там държавните горски и ловни стопанства ще продават добита от тях дървесина по списъци, заверени от кметовете.

Министърът допълни, че с тези мерки Министерството на земеделието цели да гарантира сигурност на местното население в следващия отоплителен сезон, като ще бъде въведен механизъм на двоен контрол.

Той препоръча хората да бъдат активни, да поискат кметовете да ги включат в списъците и припомни, че заплащането на дървата за огрев вече ще е само на служителите на държавните горски стопанства срещу съответния документ, за да няма злоупотреби.

"Целта е да избегнем кризата от миналата година, когато имаше спекула и недостиг на дървесина в месеците, когато хората имаха най-голяма нужда", обясни министърът. Той допълни, че през ноември и декември цената на кубик е достигала на места до 160 лв., а в сега в държавните складове е между 80 и 90 лв.

По повод исканията за намаляване на ДДС за хляба министър Иван Иванов коментира, че Министерството на земеделието подкрепя намаляването на ДДС на всички стоки от малката кошница, което е записано в коалиционното споразумение и е позиция на БСП отдавна.

"В бюджет 2022 г. са предвидени сериозни средства за преодоляване на кризи, компенсации за бизнеса, гражданите и производителите. Доверявам се на разчетите на финансовия министър, че не е настъпил моментът. Надявам се при актуализацията на бюджета през юли да има подобна мярка“, допълни той.

Иван Иванов изтъкна, че подобни мерки трябва да се обмислят внимателно, така че техният ефект да се отрази върху гражданите. По думите му въпросът е да се разработи механизъм в тази посока и ако до юли той бъде създаден, ще се настоява да бъде приложен.

Във връзка с мерките за подкрепа на земеделците той коментира, че предстои изграждането на шест събирателни пазара, където производители да предлагат директно своята стока без посредници.

Той посочи още, в коалиционното споразумение е записано въвеждането на доброволни стандарти като защитен, местен или планински продукт.

"В помощ на оранжерийните производители се предвижда подпомагане deminimis от 3,5 млн. лв. Тази година по COVID мярката производителите получават допълнително 111 млн. лв. директни помощи, за което е необходимо разрешение от Европейската комисия", допълни министърът на земеделието.

"Тъй като в миналото е имало злоупотреби, всички средства, които отпускаме, ще бъдат свързани с проверки и изискването за обвързана с производството подкрепа", заяви той.

Министър Иванов обясни, че тази година със 150 млн. лв. са завишени държавните помощи за сектора.

Той допълни, че средствата, които ще бъдат насочени от 2023 г. към сектора, са ориентирани към малкия и средния земеделски производител, агроекология, биоземеделие, което ще привлече млади хора да работят в страната или да се върнат от чужбина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.02.2022 г.
0
 
 
Според мен за да има нормални пазарни цени на дървата, и да се спре хищническото унищожаване на горите трябва да се забрани износа на сурова дървесина за чужбина. Който иска да използва българска суровина, да си направи фабрика в България.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: