Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Каракачанов: Два нови кораба за ВМС ще се строят във Варна
Автор: Пламена Николова 16:56 / 27.02.2020Коментари (0)1399
Два нови кораба за ВМС ще се строят във Варна. Това съобщи при посещението си днес във Варна министрът на отбраната Красимир Карачанов, предаде репортер на Varna24.bg.

Ето какво каза още той по време на церемония за награждаване на курсанти и служители от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров":

"Днес е един хубав ден за ВВМУ. Благодарение на усилията, които бяха полагани в последните години под ръководството на флотилен адмирал Боян Медникаров, ВВМУ бе издигнато на едни висоти, за които мечтаят дори училища, в които до вчера изпращахме на обучение наши военнослужещи.

Асоциацията на морските университети, която представлява 67 училища от 35 държави от всички континенти, е класирала на второ място нашето училище във Варна. Това показва не само желанието на ръководството на ВМС и ВВМУ за постигане на добро образование на бъдещите командири във флота, но и резултати, с които лично аз като българин и министър на отбраната се гордея. Убеден съм, че с тези резултати трябва да се гордее не само варненската общественост, но и цяла България.

Затова наградих ВВМУ с плакет на министъра на отбраната и Медникаров с този награден знак първа степен. Уважаеми курсанти, книгата, която ви подарих, съветвам да я прочетете. Тя е за успехите на българската армия, за българският меч, който е разсичал Балканския възел. Утре ще сте командири във флота, които държат в ръцете си този меч. /книга на акад. Георги Марков/.

В международните класации за ВУЗ-овете фигурира само един университет, който е след 700-то място в света. А в Асоциацията на морските университети сме на второ. ВВМУ показа, че макар и България да е малка държава, макар и да се тресе от политически недомислия и недоумия, макар да е икономически не най-развитата държава, има едно място, един град у нас, в което има световно ниво на образование.

Заслугата е и на кмета на Варна, тъй като без разбиране от страна на местната власт проблемите се решават по-трудно и бавно. Основната заслуга е на ръководството на ВВМУ и разбира се, на курсантите. Малко са военните училища в света, в които се обучават представители на 15 държави. Това е повод за гордост. Ще натоварим Медникаров с още работа, за да предаде опита си на колегите си във военното училище във Велико търново и военно-въздушното училище. Откакто съм министър, военното ни образование не може да се оплаче от липса на средства. Надявам се един ден да се гордеем и с другите ни военни училища.

В момента МС гледа проектът за строеж на двата кораба. На 9 декември бяха отворени двете оферти, документите бяха проверени и беше направена класация. Офертите бяха на немската Люрсен и италианската Финкантиери. Италианската надскача доста цената, определена от Народното събрание и затова бе класирана Люрсен. Доколкото имам информация и двата кораба ще бъдат строени във Варна. Ако докладът мине днес, ще предложа на премиера да определи работна група за преговори за подобряване на някои параметри. Надявам се заповедта на премиера да излезе до 2 седмици, а преговорите ще продължат между 2 и 3 месеца, така че преди празника на флота през август ще има сключен договор.

Минните ловци за флота са в процес на доставка, предстои да се оцени състоянието им. Едно от неразумните неща през последните 30 г. е, че се зачеркна подводния ни флот. Ясно беше, че наличните подводници ще се изчерпят като ресурс, но не бяха направени никакви усилия да се продължи традицията да имаме подводен флот. Ние се стремим по начина, по който бяха закупени минните ловци, в разговори с партньорски държави, да осигурим 2 подводници на ВМС. Те са много необходими. Ще са втора ръка, тъй като цената на една нова подводница е огромна. Членки на НАТО, например Германия, имат проблеми със собствените си програми за подводниците. Водим разговори. Поне още две партньорски държави от НАТО търсят втора ръка подводници. Процесът обаче ще е дълъг, каза Красимир Каракачанов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: