Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Комитова: Предстоят още разкрития за случващото се в "Автомагистрали" и "Пътна инфраструктура"
Автор: Екип Varna24.bg 22:26 / 02.06.2021Коментари (0)1601
©
Предстоят още разкрития за случващото се в "Автомагистрали“ и Агенция "Пътна инфраструктура“ и сключваните договори за изграждане и ремонт на пътища и укрепване на свлачища. По-малката тема са свлачищата, но по-голямата са пътищата, защото там са раздадени 1,5 млрд. лв. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" на телевизия Евроком. Министърът заяви, че времето на служебното правителство е много малко, за да се изсветли всяка сянка, но поради големия обществен интерес по въпросите за авансови плащания, задавани в 44-то и 45-то Народно събрание, комисията "Манолова“, както и от много медии, се е наложила обща проверка, която установи нарушения, потвърдени днес и от доклада на Сметната палата. Министър Комитова обясни, че през месец септември 2019 г. с правителствено постановление 430 млн. лв. са отпуснати целево от държавния бюджет за свлачища, срутища и укрепване. Те са постъпили в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от там – в Агенция "Пътна инфраструктура“. АПИ сключва общ рамков договор с "Автомагистрали“ ЕАД за тези обекти на стойност 474 млн. лв. без ДДС. По силата на този договор АПИ превежда 221 млн. лв. в края на 2019 г. на "Автомагистрали“ ЕАД, която от своя страна сключва договори с 25 фирми за общо 188 млн. лв. без ДДС за 84 обекта. Според договора фирмите е трябвало  да изготвят строителни книжа, а като дойде моментът на строителство – да осигурят техника и материали, но без предвидено строителство. За година и половина от всички 84 обекта е укрепено само срутището на пътя за Рилския манастир. За останалите 83 няма съставени строителни книжа. В същото време договорът изтича в края на годината. "За шест месеца няма как да се оправят останалите 83 свлачища“, коментира министър Комитова. В същото време преведените пари на 25 фирми стават търговска тайна по Търговския закон, а фирмите отказват среща и не ясно какво ще се случи в бъдеще.  Министърът добави, че освен парите за свлачища "Автомагистрали“ е раздала предварително и 1,5 млрд. лв. за строителство на пътища. "При условие, че дружеството има капацитет да строи годишно обекти за около 100 млн. лв. Това значи, че 15 години трябва да строи, за да усвои средствата. Дружеството е получило пари, без да има капацитет да ги използва“, коментира тя. Министърът информира, че в момента в компанията се извършва проверка от Националната агенция по приходите, която ще провери всички договори, подизпълнители и прочие в дълбочина.

Министър Комитова информира още, че предстои проверка и на ефективността на тол системата. "Там е интересен резултатът, защото сме инвестирали около 300 млн. лв., имаме една година дейност, а не сме наясно каква възвращаемост има, за колко години ще се изплати, има ли нужда от разширяване на мрежата, има ли нужда от още средства. Все още тол системата не може да генерира таксите, които би трябвало да поеме от транспортните средства, а делът на винетните такси е голям“, коментира министър Комитова.

Министърът съобщи още, че изграденият миналата година по спешност авариен водопровод за Перник е незаконен. "С изненада установих, че и много други изграждани от държавата и общините обекти от гледна точка на Закона за устройство на територията са на практика незаконни.  Всеки, който е тръгнал да строи - от тоалетна на двора до сграда, трябва да  подготви строителни книжа, да ги съгласува и накрая да му се издаде разрешение за строеж. Много проекти, значими за държавата, обаче се изграждат без разрешение за строеж, т.е. незаконно и то не на частни инвеститори, а на държавата. Този водопровод бе изграден в аварийна обстановка, това бе единственото решение за момента. Склонна съм да приема това, но чак сега се изготвят строителни книжа. Това трябва да направят областните управители на София и на Перник, тъй като съоръжението минава през двете области, но софийският е прехвърлил правата си на този на Перник. Но все пак още няма разрешение за строеж“, каза арх. Комитова.

По отношение на казуса със строителството на "Златен век“ министърът отбеляза, че Върховният административен съд се е произнесъл само за заповедта за спиране на ДНСК, но не и за валидността разрешението за строеж.  За строежа на "Алепу“ министър Комитова посочи, че се извършва проверка за изрядността на документите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: