Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Лорер: Нямате нужда от човек в ББР, банката сменя курса си
Автор: Екип Varna24.bg 17:22 / 19.01.2022Коментари (1)837
©
Нямате нужда от човек в Българската банка за развитие. Задачата ни е тя да смени курса. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации.

ББР преживя катарзис и засега започва да работи така, както българският закон предвижда - да поощрява малкия и среден бизнес. ББР се ориентира директно към бизнеса. Нейната основна дейност ще бъде директно финансиране на малкия и среден бизнес. Първи пример беше програмата за подпомагане на туризма – хотелиери и ресторантьори.

"Подобна програма ще оповестим съвсем скоро за земеделието. Работим по проверка на това дали може да имаме подобна програма за финансиране на енергийни сметки и това е само началото. ББР трябва да се превърне в първото място за избор на малки и средни предприятия, които не могат да бъдат финансирани от търговски банки“, подчерта още Лорер.

Агенцията за малките и средни предприятия ще бъде към Министерство на иновациите и растежа (МИР), съобщи министър Лорер.

Министерството иска да развие Национален иновационен фонд, който ще позволи на компании да кандидатстват за научни разработки. "Такива програми по света има във всички развити държави. У нас обемът на Националния иновационен фонд е малък, но много ни се иска да развием този капацитет в Агенцията за малки и средни предприятия“, каза още министърът.

Той обяви, че амбицията на министерството е да се покаже известна промяна по начина, по който се управлява фонда и след това да се поиска и по-голяма сума от държавния бюджет. "По подобни пера имаме доста средства от европейските оперативни програми“, каза още Лорер.

От своя страна вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че министерствата се разделят, но много от дейностите се преплитат. "За малките и средни предприятия много тясно ще се работи със стимулите в чужбина, това са търговските представители, които пък са към Министерство на икономиката и индустрията. По думите ѝ външнополитическата индустрия заедно с търговските служби и Центъра на промишлеността остават в Министерство на икономиката и индустрията.

По време на заседанието на комисията стана ясно още, че Главната дирекция "Европейски фондове“ ще е към Министерство на иновациите и растежа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
акъл от *жълтото*?А след време в Израел ли ще бягаш?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: