Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Никола Стоянов: Създаваме инвестиционна карта за реиндустриализация на България
Автор: Екип Varna24.bg 11:31 / 14.10.2022Коментари (0)652
©
Започва работа по създаването на инвестиционна карта за реиндустриализация на България, която ще е базирана на суровините, добивани в страната. За това се договориха министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Българската минно-геоложка камара. По думите му, България разполага с големи количества подземни богатства, които към момента се използват изцяло за износ и това са пропуснати ползи за българската икономика.

"Страната ни трябва да спре да бъде донор на суровини за развитите икономики и затова нашата цел е да привлечем инвеститори, използващи нашите ресурси, възможно най-близо до тях“, заяви министър Стоянов. Той допълни, че от една страна това ще намали транспортните разходи на компаниите, а от друга - добавената стойност от тази индустрия ще остава в България.

"Чрез развитие на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства и достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях, имаме всички шансове да привлечем стратегически инвеститори и да събудим производствения процес у нас. Това е гаранция за икономически растеж и увеличаване на доходите на населението в цели региони“, обясни икономическият министър.

От Българската минно-геоложка камара заявиха, че приветстват този подход и ще окажат пълно съдействие за неговата реализация. Предстои от Камарата да предоставят актуални данни за изготвянето на инвестиционната карта, която ще съдържа възможностите за конкретни производства по региони в страната, определени на базата на съществуващите суровини. Тя ще бъде представена на икономическите съветници в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които ще имат ключова роля за представянето ѝ пред чуждестранния бизнес. Ще бъдат идентифицирани ключовите предприятия във всеки сектор по света, използващи суровини, които могат да се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани инвестиционните възможности у нас.

По време на срещата бе коментирано, че се намираме в исторически момент, когато редица европейски производствени компании срещат сериозни трудности и търсят нови локации. Благодарение на осигурените енергийни доставки, страната ни се превръща в много атрактивна дестинация за инвестиции. Сега е моментът да представим активно всички силни страни на България, а бизнесът, държавата и общините да работят в максимално тясно сътрудничество, бе общото мнение на участниците в срещата.

От страна на Българската минно-геоложка камара участие в срещата взеха председателят на Управителния съвет Николай Вълканов и изпълнителният директор Иван Митев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: