Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Николов: "Булгаргаз" не е в никакви нарушения, всички доставки се изпълняват в пълен обем
Автор: Екип Varna24.bg 15:36 / 04.03.2022Коментари (2)1218
©
Всички доставки от "Газпромекспорт" се изпълняват в пълен обем. Плащанията към "Газпром" към март са извършени успешно и "Булгаргаз" не е в никакви нарушения, заяви по време на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

Той отрече да има сделка за двойно по-ниска цена на мегаватчас. Отговорът му е по повод твърдението на ГЕРБ, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е сключена сделка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена. На конкретната дата - 24 февруари "Булгаргаз" няма сключена сделка, каза Николов.

Министър Николов определи като "откровени лъжи" медийни публикации и обвинения на опозицията за цените и опашките пред бензиностанциите. Над четири пъти над средното са закупените количества на бензиностанциите, посочи той и допълни, че гориво е имало навсякъде. Няма верига бензиностанции, която е спряла да работи.

С цел да се ограничат всякакви рискове БЕХ, както и правителството, в лицето на Министерство на енергетиката са предприели превантивни мерки, за да се гарантира сигурността на доставките. Още от средата на февруари добивът от хранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато е възможно. 

Допълнителни мерки са разписани в заповед от министъра на енергетиката, уточни Николов. 

"Булгартрансгаз" има неоходимост от количества природен газ, които се изразходват за технологични нужди. Закупеното количество от "Булгартрансгаз" се съхранява в Чирен като всеки ден се добива необходимата част за осъществяване на пренос както в България така и извън нея. "Булгартрансгаз" ежедневно търси количества на допустими и приемливи цени, такъв е случаят и за 24 февруари. Закупените количества от "Булгартрансгаз" са на цена от 120 лв. за MWh, което е с 32 лв. по-ниска от средната цена, което е покупка на по-ниска цена, подчерта Николов.

Във времена на криза смятам, че трябва да бъдем единни и да гледаме интереса на България, допълни той.

Количествата, с които "Булгаргаз" разполага, са разпределени така, че да обезпечат текущо в максимален технически добив на газ за март и април, което означава, че е удължен с още един месец добивният сезон. В случай на преустановяване доставките от "Газпром" това ще позволи поне систематичните дружества и задължителните доставки да се изпълняват, каза енергийният министър.

"Булгаргаз" е отправил искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона, за предоставяне на оферта за доставка на количества през март, в случай на преустановяване на доставките от "Газпром". Към момента получените предложеия ценово не отговарят на изискванията на "Булгаргаз", така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите у нас. Заради това са приети най-ниските предложения от съществуващи други партньори.

"Булгаргаз" ще продължи да търси алтернативни доставчици при влошаване на геостратегическата обстановка.

Николов увери, че продажба на газ няма, има покупка.

"Булгаргаз" няма сключена сделка на конкретната дата. Съответно компанията не е в никакво нарушение на договори. Налице са всички основания, които да не водят до риск от спиране или ограничаване на доставките. Допълнително "Българският енергиен холдинг" и правителството са приели мерки за това", каза още Николов.

"Булгаргаз" отправи искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона, за предоставяне на оферта за доставка на количества през март, в случай на преустановяване на доставките от "Газпром". Към момента получените предложения ценово не отговарят на изискванията на "Булгаргаз", така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите у нас, добави министър Николов.

Новините за опашките по бензиностанциите са спонсорирани от ГЕРБ-СДС, смята Николов. По думите му изнесените твърдения от последните два дни не са просто неверни, а са откровени лъжи.

"Ако някой си прави илюзията, че подобни опити за политически дивиденти, трупани на гърба на обществото, във време на геополитическа криза, за мен е обидно", каза още министърът на енергетиката.

Булгаргаз няма да спре да търси алтернативни източници за доставка на газ, добави той. Хубаво е, че в България производството на електроенергия не зависи от природен газ както е в Европа, каза още министърът. По думите му въпреки,  че има относително успокоение в САЩ относно цените на петрола,  отново се наблюдава растеж на цената. Съответно разходите за производство, на каквито и да е горива в България оперативно нарастват.




Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: