Министър Николов: Няма да се стигне до фалити и спиране на топлоподаването заради по-скъпия газ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:47 / 04.01.2022
1064
Вземаме допълнителни мерки, за да защитим потребителите заради по-високата цена на газа. Това каза на брифинг днес министърът на енергетиката Александър Николов.

Той увери, че Министерството на енергетиката няма да допусне спекулации по темата и е възложило пълен преглед по оперативното управление за доставките, осигурени от "Булгаргаз“, както и на други дружества под шапката на БЕХ.

Министерствата на енергетиката и на финансите ще адаптират при нужда мерките за компенсация, така че рисковете за дружествата, свързани с топлоподаването, да бъдат избегнати за целия отоплителен сезон. Фалити също няма да бъдат допуснати. Министърът подчерта, че програмата за компенсиране на високите цени в енергетиката е нова и продължава да се оптимизира. Той изрази надежда, че по-ниските цени на газа, увеличените доставки и намаленото ползване поради топлото време ще се отразят положително на стойността му в бъдеще.

На най-високо равнище продължават и усилията за гарантиране на количествата синьо гориво от Азербайджан при по-добри цени от настоящите, допълни той. Ще се разследват и причините за забавяне при инфраструктурните проекти, в това число и този за разширение на капацитета на хранилището за природен газ в Чирен.

Александър Николов подчерта още, че цените са пряко свързани с ценовата динамиката при петрола, европейските газови пазари и ограничените запаси в Чирен, но въпреки това  българският газов пазар все още е доста по-конкурентен от редица чуждестранни.

Министърът бе категоричен, че проверките в дъщерните дружества от системата на БЕХ, включително "Булгаргаз“, са функция от решенията на техните ръководства. Той анонсира също, че му предстои среща с гръцкия министър на енергетиката Костас Скрекас, на която ще бъдат дискутирани причините за забавеното изграждане на газовия интерконектор с южната ни съседка. Това затруднява диверсификацията на доставките природен газ за България. На разговорите ще бъде поставен и въпросът за неустойките заради проблема.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...
"Медицински надзор" извади комплексните оценки за МБАЛ "Мама и аз...
Тя е обвинена, че е убила баба си с 54 удара с кухненски нож, а с...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
Заредете се с търпение, ако пътувате към Варна! Задръстването на ...
Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).