Министър Нинова и работодатели обсъдиха спешни мерки заради войната в Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:34 / 26.02.2022
1194
Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с работодателите и обсъдиха последиците за българската икономика от санкциите срещу Русия, евентуални контрасанкции и последиците от тях за България, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Представителите на българския бизнес изразиха притеснения, че войната затруднява снабдяването със суровини от региона. Ако бъдат спрени доставките на газ, това ще оскъпи българските стоки и ще ги направи абсолютно неконкурентноспособни.

По време на срещата бяха обсъдени опасността от транспортни и логистични проблеми и неизпълнение на договори поради форсмажорни обстоятелства, както и продължаване на енергийните компенсации за април-юни. Българските фирми поискаха подкрепа за решаване на проблема с блокираните транспортни средства на границите на Украйна.

Работодателите заявиха, че имат нужда от работна ръка и са готови да приемат на работа украински граждани. Те изразиха желание да се осигурят коридори за внос на метали и други суровини от Русия и Украйна, както и износ на продукцията.

Вицепремиерът Нинова информира работодателските организации за мерките, които предприема правителството в подготовка на държавните резерви, приемане на украински граждани и осигуряване на логистична подкрепа на български фирми. Тя заяви, че е командировала търговския представител в Букурещ на границата с Украйна, за да оказва помощ на българските и украинските граждани.

Работодателите настояха за подкрепа за искането на бизнеса пряката помощ за българските фирми да бъде по-голямa от финансови инструменти в Плана за възстановяване и устойчивост. Министър Нинова изрази пълна подкрепа за това.

"Българската икономика има нужда от директна подкрепа, а не от още кредити. ЕК е предоставила на българското правителство да реши какво да бъде съотношението и то трябва да е в полза на българските предприемачи и производство“, каза тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4525):
14.05.2024 Кулеба и Блинкен проведоха работен обяд в киевска пицария
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
Още новини от Национални новини:
След катастрофите с млади водачи: Специалисти настояват за промен...
Евтим Милошев: Готови сме за едно спокойно и сигурно лято, Българ...
Техническа грешка на матурата по БЕЛ: Зрелостници получили тестов...
Откриват 769 секции в чужбина за изборите 2 в 1, най-много ще има...
Доброволци се включиха в акция по разчистване на сметище във Варн...
Хилари Клинтън: България изпреварва значително страните от ЕС по ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).