Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Петков обеща качеството на услугите в домовете за стари хора да се подобрява
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 01.03.2019Коментари (0)1740
©
Реформата в областта на социалните услуги предвижда домовете за стари  хора да продължат да съществуват като предоставящи резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред медии във Велинград, където посети Дом за стари хора.

Той подчерта, че реформата предвижда постепенно да се закриват институциите за пълнолетни лица с умствена изостаналост и психични разстройства.   Домовете за стари хора, които към момента са 82 в страната и се финансират от държавата годишно с над 50 млн. лв., ще се реформират в съответствие със стандартите  за качеството на тази услуга, които ще се определят в отделна Наредба.

Целта е всички домове за стари хора да отговарят на определени стандарти и качеството на техните услуги да се повиши. Предвижда  се създаването и на Агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социалните услуги и ще осъществява контрол за спазването на стандартите, коментира  министър Петков.

Той обясни, че запазването на съществуващите  домове за стари хора  е регламентирано в проекта на Закон за социалните услуги, който предстои да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание. Това е изцяло нов закон, който прави реформа в сектора на социалното включване и цели да доближи социалните услуги до хората, каза министър Петков. Той допълни, че законът  отделя  социалните услуги от социалното подпомагане, където в момента са регламентирани, като инструмент за подобряване качеството на живот на хората  и по нов начин регламентира  достъпа  до тях, тяхното планиране, финансиране и предоставяне. 

По време на посещението си във Велинград  министър  Петков  взе участие в работна среща на Агенцията за социално подпомагане и се срещна с кмета на града Костадин Коев . Двамата обсъдиха развитието на социалните услуги, състоянието на пазара на труда, възможностите за заетост в общината, както и приоритетните политики на Министерството на труда и социалната политика.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: