Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Росица Карамфилова: Европейският съд може да постанови затваряне на централи заради замърсяването в Димитровград
Автор: Екип Varna24.bg 11:58 / 13.09.2022Коментари (0)870
©
В събота са установени високи превишения на нормите на серен диоксид в Димитровград. В ранния следобед бяха регистрирани три превишения на алармените прагове. Този момент е изключително критичен, предвид факта, че в момента срещу България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е свързана с нормите на серен диоксид, а другата е за фини прахови частици. Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на съвместен брифинг с енергийния министър Росен Христов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

От думите й стана ясно, че в момента министерството се готви и предоставя информация на Европейската комисия, с която да покажеме има ли устойчива тенденция към намаляване на нормите на серен диоксид.

"На 21 септември предстои участието на държавата в т.н. публични състезания на Европейския съд, така че да може да се покаже има ли мерки в България, какви са те, за де не се допуска повече системно нарушаване. За съжаление ситуацията, която възникна в петък и събота поставя под огромен риск и води до изключително негативна тенденция. В рамките само на 12 часа - от петък до събота в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид“, коментира Карамфилова.

Според нея ситуацията е изключително критична и са необходими важни и решителни мерки. 

"Държавата ни като членка на Европейския съюз е поела своите ангажименти и съгласно този ангажимент. Допускането на превишения за серен диоксид на годишна база е до 24 на средночасовите норми до 3 на средноденонощните. В събота ние достигнахме прага на трите средно денонощни норми. Ситуацията е изключително критична и са необходими важни и решителни стъпки", заяви тя.

Карамфилова предупреди, че има вероятност Европейският съд да поиска енергийните мощности на страната да бъдат намалени и дори да се стигне до затваряне на централи. 

"В момента сме в активна съдебна фаза и финансовите санкции, които се очакват са в изключително големи размери. От една страна ще бъдат заплатени не само санкции, които са чисто парични, но това поставя и под риск под риск цялото население, но и цялата енергийна система. Има огромна вероятност съда да постанови мерки, които са свързани с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн. Второто, което Европейският съд може да постанови е намаляване на мощностите, дори има вероятност от затваряне на централи".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: