Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Шалапатова: Имаме амбициозната задача да реформираме подкрепата към нуждаещи се деца и семейства
Автор: Харитина Агопян 13:01 / 27.10.2023Коментари (0)626
©
Ние имаме много амбициозна задача да реформираме подкрепата към деца и към семейства и най-вече системата на социално подпомагане, така че да имаме едно таргетирано подпомагане на най-нуждаещите се семейства и да имаме реален резултат. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика.

Българската делегация е на посещение в Лисабон, Португалия по въпросите на детската бедност и социалното приобщаване на децата. "Основната цел на визитата в Португалия беше да почерпим добрия опит на португалската социална система, която по един впечатляващ начин мобилизира ресурсите и на здравната, и на образователната система в едно ефективно партньорство за борба изкореняването на детската бедност и гарантиране социалното включване на всяко дете на Португалия. Моята цел беше с една българска делегация от отговорните институции да почерпим този опит, за да можем да подобрим и резултатите в нашата страна в борбата с детската бедност,“ разказа за целта на визитата министър Шалапатова.  

В Португалия се наблюдава едно впечатляващо намаляване на детската бедност от почти 10% само за няколко години, сподели още впечатленията си министър Иванка Шалапатова, което според нея означава, че резултатите от работата им са добри. Португалия е и първата държава, започнала да прилага Европейската гаранция за детето, инициатива на ЕС: "Причината за португалския успех в тази област е, че има сериозен политически консенсус, но и обществен за гаранцията на детето – това е тази европейска инициатива, която насърчава всички страни членки на ЕС да изкореним детската бедност. Впечатляващото в Португалия е, че няма невидими деца, които могат да бъдат пропуснати от системата, като министърът даде пример с общината Вила Франка де Шира, където 28 институции работят заедно за подпомагането на децата в риск и социално изключване. "Тези 28 институции имат ясна утвърдена методология как работи с всяко едно семейство, което живее в изключителна бедност. Те правят една цялостна диагностика на проблемите, имат конкретно решение за проблемите на всяко едно семейство, включително и активно подпомагане с жилище. И затова имат и добри резултати.“

"Нашата цел е в България до 2030 година да намалим броя на децата в риск от бедност и социално изключване с близо 196 750, като това представлява 25% от общата ни цел, - сподели още социалният министър Иванка Шалапатова, - като за целта ще се предприемат редица мерки по така наречената Европейска гаранция за детето. 

По думите й обществото в Португалия е много толерантно относно децата-бежанци, има едно много топло, много приобщаващо отношение към тях. Според нея това е една тенденциозна и целенасочена политика за приобщаване: "Надявам се, че  в България наистина ще променим това изключващо и понякога дискриминативно поведение. Ще разберем, че различните деца, различните хора, са богатство в нашето общество.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: