Министър Шалапатова: Съветът на децата трябва да участва активно в изработването на Стратегията за детето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:22 / 12.09.2023
811
"Съветът на децата трябва да участва активно в изработването на Националната стратегия за детето. За нас е важно да чуем от Вас кои са рисковете и предизвикателствата, пред които сте изправени, и кой е най-добрият начин да ги преодолеем“. С тези думи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се обърна към Съвета на децата при откриването на тържественото заседание, посветено на 20-ата годишнина от създаването му като национален консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Министър Шалапатова подчерта, че институциите трябва да са близо до децата - да чуват, разбират и се съобразяват с техния глас. "Това би било възможно само ако ние, възрастните, се научим да приемаме децата като наш партньор при обсъждането на въпросите, които ги засягат. Вслушването в мнението на децата е не само израз на уважение към тяхната личност и условие за разгръщане на техния потенциал, но е и реална предпоставка за функционирането на устойчиви, приобщаващи и демократични общества“, каза министър Иванка Шалапатова.

Тя изтъкна, че през 20-те години от своето създаване Съветът на децата се е утвърдил като орган, който аргументирано изразява и отстоява своето мнение в диалога с институциите и е техен равностоен партньор в усилията за усъвършенстване на политиките и практиките, насочени към децата и гарантирането на техните права. "Искаме да чуем Вашия глас какво трябва да променим в нашето общество, за да може децата да се чувстват добре, да сбъдват мечите си и да имат високо качество на живот в България“, каза министър Шалапатова.

В честването на 20-ата годишнина от създаването на Съвета на децата участваха още министрите на образованието и науката Галин Цоков и на младежта и спорта Димитър Илиев, председателят на ДАЗД Теодора Иванова, председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева и по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта Небие Кабак, представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1531):
29.04.2024 НСО с позиция срещу твърдения на Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Мария Габриел на прощална среща с посланиците: Благодаря за подкрепата
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
07.04.2024 Контрера за ПП: Тези хора сега показват как управляваха и как смятат да управляват, ако съберат гласове - с лъжи
05.04.2024 Предлагат една професия да се превърне в саморегулираща се, но се повишават изискванията
Още новини от Национални новини:
Нешка Робева: За 35 години се опитаха да разрушат, отрекат и забр...
Левон Хампарцумян: Като гледам последните правителства, а и сегаш...
Ще разследват щателно теча на данни, свързан с част от отговорите...
Петима са задържани у нас за злоупотреба с еврофондове
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Борисов обясни на Делян Добрев защо е направил сглобката


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).