Министър Славов: Решението за Шенген нямаше да е възможно без реформите в правосъдието

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
13:42 / 31.12.2023
959
В края на изминаващата година България успя да постигне една от стратегическите си цели – да се присъедини към Шенгенското пространство. Това написа във Фейсбук профила си правосъдният министър Атанас Славов, видя "Фокус".

"Правителството постигна важна задача, върху която работихме изключително усилено в последните месеци като екип – във вътрешен и международен план.

По този начин България прави още една крачка към това да бъде пълноправен член на Европейския съюз. От периферията на Европа страната ни се приближава към сърцето на съюза, като ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници. Скоро и нашите съграждани и бизнеси ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване – първо по въздух и вода.

Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите. През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъни камък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии.

Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите й да гарантира сигурност.

Усилията за налагане на върховенството на правото обаче не трябва да спират. Предстои ни важна година, в която трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции!


Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
Финансистът и икономист д-р Войнов каза какво трябва да направим ...
Екатерина Захариева: Нуждаем се от стабилно правителство с минист...
Митрополит Антоний: Епархията на Николай Пловдивски, въпреки "Рол...
Контрабанден зехтин: Над 3000 литра бяха задържани на "Капитан Ан...
Д-р Илиев за новия вариант на COVID-19, наречен "флирт": Не е лек...
Председателят на Съвета на ректорите: Липсва дългосрочна целеполо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).