Министър Стоянов: 15 страни подписахме писмо за намерение за създаване на щит на европейското небе

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:46 / 13.10.2022
945
Пряка заплаха за въвличането на България във военни конфликти няма. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в Брюксел след срещата на министрите на отбраната от НАТО.

"15 страни подписахме писмо за намерение за създаване на т.нар. щит на европейското небе - система за противовъздушна отбрана. Тя е в пълен синхрон с желанието на ЕС да провежда общи обществени поръчки. Такава е и тази и аз подписах писмото за намерение, надявам се следващото редовно правителство да продължи тази инициатива", каза Стоянов.

Подобни системи има в САЩ и Израел, посочи министърът. Желанието на европейските партньори е системите да бъдат произвеждани в Европа. България също може да има участие - със софтуер или механика, но това тепърва ще се уточнява.

На срещата с министрите не е коментирана темата за замесването на България във взривяването на Кримския мост.

"Втората важна тема бяха операциите на НАТО и ЕС - потвърдихме нашето участие в мисиите в Косово и Ирак. Особено внимание осигурихме в мисията в Алтеа, тъй като имаме 100 военнослужещи там и тази мисия трябва да бъде продължена, но за това трябва резолюция на ООН, която очакваме през ноември", каза още Димитър Стоянов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Подписка за спешни мерки в детското здравеопазване внасят от Фонд...
Ако получите този имейл: Не го отваряйте!
Огромен скок на кражбите по магазините – част от загубите са за с...
Култово изпреварване на АМ "Тракия": Капитан Планета бърза, напра...
Официално: Известен наш икономист влиза в надпреварата за евроизб...
Експерт: Масово се теглят бързи кредити за телефони, после трудно...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).