Министър Стоянов: Очаквам юни или юли да имаме едноцифрена инфлация

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
21:01 / 10.05.2023
749
Инфлация под 10% до месец прогнозира служебният министър на икономиката. Пред NOVA, Никола Стоянов заяви, че е напълно реалистично нивата й още през юни да бъдат едноцифрени.

За половин година инфлацията са е стопила с няколко пункта. От икономическото министерство отчитат, че нивата й през септември са били над 18%, докато през март – 14 на сто. Що се отнася до бюджетния дефицит, Никола Стоянов заяви, че не е невъзможно той да е в размер на 3%, въпреки заложените сега параметри от 6.4 на сто. За целта обаче е необходима политическа воля.

От икономическото ведомство отчитат, че през последните месеци няма ръст в цените. Но не на това мнение са потребителите - като Йорданка Иванова, която е тръгнала на пазар.

"Например, гледам ей там ягоди, 1.20… викам, а това е невъзможно! Връщам се там на другия – гледам бе, наполовина 5.60, връщам се на първото…100 грама е 1.20", разказа Иванова. За да избере продукти по джоба си, обикаля няколко магазина.

"За март инфлацията е 14%, което е по-малко от тази през септември - 18,7%. Очаквам още юни или юли месец да имаме едноцифрена инфлация - под 10%. Към края на годината целта ще е между 5 и 7%. Един от най-големите успехи на правителството е овладяването на цените на газа и респективно на горивата". Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов за предаването "Твоят ден".

По думите му е започнала тенденцията за постепенен спад на високите цени на горивата. "Много би било добре за държавата да има редовно правителство. Служебният кабинет не може да прави дългосрочни планове и политики. Политическата нестабилност е именно липсата на планиране", заяви той. И допълни, че в парламента ще бъде внесен проектозакон за надценките.

"Това значи от 17 продуктови групи да има поне по един артикул с минимална надценка - до 10%. Ще бъдат забранени обратните фактури, за да не си увеличават изкуствено печалбата веригите. В рамките на май е реалистично този проект да влезе в парламента и би трябвало бързо да мине", прогнозира министърът. 

По темата за възможен търговски картел министърът сподели, че това ще определи КЗК, но ясно се вижда, че цените на едро и дребно падат. "Бяхме постигнали поне да не се качват цените повече. Във веригата на доставки от цени на едро и цени на дребно се случва нещо. КЗК трябва да прецени дали има непазарни съглашателства. Стремим се да покажем къде е проблемът и да упражним контрол. В началото съотношението между проверки и открити нарушения на КЗП беше 95%, а сега е 25% два месеца по-късно", заяви Стоянов. И уточни, че чрез сайта за проследяване на цените информацията е на едно място и може да се направи анализ, но и регулация. 

Според него забраната за украински внос е породена от липсата на реализация на родните производители и залежаване на продукция по складовете. "Няма повишаване на цени и недостиг на стоки. Категорично бюджетен дефицит от 3% е възможен. Имахме план да предложим тъкмо бюджет с такъв дефицит, но решихме да дадем картината каквато е, на базата на техните решения", посочи министърът. И бе категоричен, че е възможно България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Виж коментарите (1)

Още по темата (804):
11.04.2024 Икономист: Това е все едно да кажете "Да, имам за 10 дни пари, но после ще получа заплата"
09.04.2024 Варна се нарежда веднага след столицата по размер на средната заплата
25.03.2024 Над 4700 кандидат-пенсионери прибегнаха до тази стъпка през миналата година
22.03.2024 Разходите на НОИ за изплащане на болнични са се повишили
22.02.2024 Според финансовото ни министерство БВП е на най-високото си ниво в
историята
01.02.2024 Обявиха колко процента е дефицитът в бюджета за миналата година
Още новини от Национални новини:
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Плевенчани останаха на тъмно след бедствието
Половин България е пазарувала онлайн в последните 6 месеца
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).