Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Стоянов: През 2021 г. процентният ръст на БВП на страната е най-висок от 1995 г. насам
Автор: Екип Varna24.bg 13:19 / 21.11.2022Коментари (0)732
© Министерство на икономиката
През 2021 г. процентният ръст на Брутния вътрешен продукт на страната е най-висок от 1995 година насам. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на Четвъртия национален научен форум "Бизнесът в 21-ви век", организиран от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от Министерството.

"Добрите макроикономически показатели не могат да ни радват, ако не овладеем ръста на цените на продуктите. Затова се радвам, че с всичко свършено от правителството ни за толкова кратко време, през миналия месец постигнахме първа малка победа в тази област. За първи път през октомври 2022 г. бе отчетен спад на месечната инфлация“, подчерта икономическият министър. От думите му стана ясно, че това е първото намаление след близо 2-годишен период на ръст.

Министър Стоянов коментира, че въпреки кризите, безработицата в страната запазва ниски нива, а преките чуждестранни инвестиции у нас за 2021 г. достигат 1.21 млрд. евро. "Въпреки тези данни, европейската икономика показа високата са зависимост от стоките и суровините от трети страни и това още веднъж подчертава важността на въпроса за постигане на стратегическа автономност и диверсификацията на доставките“, обясни Стоянов.

Според икономическия министър, кризите с енергийните източници, веригите на доставки и цените на хранителните продукти са огромен тест пред нашите икономики, и поставят още по-големи очаквания към Механизма за възстановяване и устойчивост, като инструмент за подкрепа. "Затова днес трябва да работим още по-бързо и да приложим най-добрите решения, така че в пъти да умножим всяко вложено евро в нашата икономика“, каза още Никола Стоянов. Той подчерта, че е от ключово значение научната общност, бизнесът и администрацията да работят в тясна координация, а България да полага последователни усилия за развитие на икономика, основана на знанието.

Форумът се организира съвместно със Съюза на икономистите в България, Научноизследователския център за развитие на бизнес компетентности "Иновации и конкурентоспособност" и Центъра за индустриални изследвания и иновации. В него участие взеха и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, деканът на Бизнес факултета доц. д-р Димитър Благоев, както и председателят на АИКБ Васил Велев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: